Şanlı ordumuz 20 Ocak 2018 tarihinde; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kütahya’da verdiği “Harekât sahada fiilen başladı” mesajından iki saat sonra savaş uçakları ile Afrin’deki PKK/PYD hedeflerini vurdu. Genelkurmay Başkanlığı, saat 17.00’de başlayan harekâtın adını “Zeytin Dalı” olarak duyurdu.
Bu yazımızda ise bölgenin şartları, silahlı kuvvetlerimizin izlediği stratejiler, kritik noktalar ve operasyonun daha ilerisi adına bazı analiz ve öngörülerimizi aktarmaya çalışacağız.
20 Ocak tarihinde Fırat Kalkanı harekatımızda kaybettiğimiz 72 Yiğit Şehidimize saygı duruşu niteliği taşıyan 72 savaş uçağımız ile YPG/PKK hedeflerinde şok etkisi yaratarak operasyonun startı verildi. Havacılık tarihinde görülmemiş yaklaşık %95,57’lik bir isabet oranı ile hava kuvvetlerimizin ne denli başarılı olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Operasyonun adına; bölgedeki zeytin ağaçları ve zeytin dalının barışı da sembolize etmesi münasebetiyle “Zeytin Dalı” adı verildi.
Bölgede Rusya ile yapılan müzakere sonrası Afrin bölgesindeki Rus Askeri Kuvvetleri çekildi, bunun yanında S-300 ve S-400’ler kapalı tutularak silahlı kuvvetlerimize kilitlenmesi engellendi.
Harekat Amaçları ve Kritik Noktalar
Amaçlar
Harekat ile Suriye’nin kuzeyinde ulusal güvenliğimize yönelik tehdit oluşturan terör unsurlarının etkisiz hale getirilmesi ve sınır güvenliğinin sağlanması amaçlanmakta. Harekat ile Afrin’de yerlerinden edilen mültecilerin ana vatanlarına güvenli bir şekilde geri dönüşünün sağlanması hedeflenmektedir. Bunun yanında bölgede yapılmış olan YPG/PKK ile DAEŞ işbirliği ile özellikle Türkiye’ye sızma, terör eylemleri ve hatta Avrupa’daki terör eylemlerinin bile Afrin ve Türkiye üzerinden bu işbirliği ile sağlanması durumu.
Türkiye bundan sonraki süreçte Suriye’den gelecek sınır ve ulusal güvenlik tehditlerine karadan veya havadan askeri tehditlere karşılık vereceğini hem bölge ülkelerine hem de uluslararası camiaya gösterme amacını gütmektedir ve bunu harekatın ilk gününden oldukça net şekilde göstermeye başlamıştır.
Kritik Noktalar
Öncelikli hedef noktalar bölgenin coğrafi konumu sebebiyle tepeler olmuştur. Çünkü bu tepelerden herhangi biri ele geçirildiği takdirde bir sonraki hedefe daha rahat ulaşılabiliyor. Afrin’in jeopolitik konumu yaklaşık dört blok halinde uzanmış sarp tepeden oluşmakta. Fırat Kalkanı Harekatı’na oranla daha kesik ve dik bölgeler bulunmaktadır. İlk gün itibariyle vurulan tepeler de bu harekatın bir kuşatma harekatı olduğunu açıkça göstermiş oldu.
Bu noktalardan biraz bahsedecek olursak harekatın 3.gününde Ömer Uşağı Köyü ile Burseya Dağı çevresindeki 5 stratejik tepe, 8. gününde Afrin’in kuzeybatısındaki Ali Bekki köyü, sonrasında Kilis ve Azez’i gören stratejik öneme sahip olan Burseya Dağı savaş uçakları, obüsler ve tankların bombardımanından sonra komandoların operasyonu ile terör örgütünden temizlenerek alındı. Bir diğer önemli bölge olan Minnak Havaalanı ise harekatın 12.gününde bombalandı.
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)
Türkiye, Özgür Suriye Ordusu ile (ÖSO) eğit-donat kapsamında Suriye’deki hassas bölgelerde ortak hareket etmiştir. Örneğin, Afrin Harekâtı’na yaklaşık 25 bin ÖSO askeri katılmakta. Bu tablo TSK’nın desteğiyle Suriye topraklarında terör örgütü PKK/PYD/DEAŞ’tan temizlenen bölgelerin güvenliği için ÖSO’yu orta ve uzun dönemde nizami bir güvenlik gücüne dönüştürmektedir.Daha çok kayıplarını şehirlerin alındığı esnada veren ÖSO, bölgedeki Mezhep iç çatışmasını istismar eden PKK’ya ve türevlerine karşı Türkiye’nin en önemli destekçisi olmaktadır.
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat’ları arasındaki farklar
Farklardan ilki Afrin’de Rusya ve PKK/PYD’nin bulunma durumudur. Türkiye, Afrin Harekatı için ciddi istihbarat ve askeri çalışmalar yaptıktan sonra Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Moskova’yı ziyareti etti. Sonucunda Rusya ile işbirliği içine girildi. Fırat Kalkanı Harekatı’nda Uluslararası ortam daha farklıydı.
İkinci önemli nokta ise coğrafi konum. Afrin, terör örgütü PKK/PYD’nin Kobani ile Cezire kantonlarının birleşmesine imkân sağlayan bir bölge. Başka bir deyişle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütlerinden temizlediği Cerablus, El-Bab, Soran, Dabık, El-Rai ve özellikle de Azez’in Afrin’e 14 kilometre uzaklıkta olması Türkiye’nin Cerablus ve Azez hattında yaratmış olduğu güvenli bölge açısından da stratejik anlam taşımaktadır. Bununla birlikte Fırat Kalkanı Harekatı’na oranla bölgedeki sayısal ve coğrafi alan farkı, burada yaklaşık 200-250 bin insan, yaklaşık 11 bini terör mensubu içermektedir.
Sonuç ve Özet
Türkiye’nin ulusal güvenliğini korumak amacı ile BM sözleşmesinin 51. Maddesi çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Afrin bölgesindeki PKK/PYD/YPG ve DEAŞ hedeflerine yönelik düzenlenen operasyonu olan Zeytin Dalı ile Savunma Sanayisinde hain örgüt FETÖ’nün yaptığı manipülasyonlar sonucu oldukça zaman kaybetmesine karşın, bugün Afrin’de %70-75 oranında milli kaynak kullanıyor olması ciddi bir yol alındığının göstergesidir.
İşte Vefalı TÜRK dün olduğu gibi bugünde mazluma, kardeşine Zeytin Dalını uzattı.Coğrafi sınırlar, yüz ölçümü değerleri değişmeyebilir.Ancak bugün Bangladeş’teki Sudan’daki veya Afrika’daki müslüman, her sabah Afrin’deki Mehmetçiğimiz için dua ediyorsa bu Ensar olmanın, İnsan olmanın gücüdür.
Bizlerde Vatanımız için birer gonca gül gibi toprağa düşen tüm Kahraman Şehitlerimize Allah’tan rahmet, Gazilerimize ise acil şifalar dileriz.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
Muharrem Anıl ÇOLAK