Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde kara sularını 6 milden 12 deniz miline genişletme planlarını değerlendirdi.
Yunanistan bu hamlesi ile yalnızca kara sularını değil; eş zamanlı olarak hava sahasını da genişletecek.
BAUDEGS, bunu “koyları kapatıp iç deniz yaratma mahareti ile” şeklinde yorumladı.
İTALYA VE MISIR İLE ANLAŞMALAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI
Yunanistan’ın İtalya ve Mısır ile imzaladığı münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşmaları Yunan Meclisi tarafından onaylandı.
Onaylanan karar Yunanistan’ın resmi gazetesinde yayınlandı ve Devlet Yasası haline geldi.
YUNANİSTAN MISIR MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE ANLAŞMASI HUKUKA AYKIRI
Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, Yunanistan ve Mısır’ın aralarında imzaladığı MEB anlaşmasının hukuka aykırı olduğunu sebepleri ile açıkladı.
BAUDEGS, Yunanistan’ın bu anlaşmada ada/adacıklarını kullandığını ve hukuksuzluğun burada başladığını vurguladı.
BAUDEGS’in ifadesi şöyle:
“Öncelikle belirtilmelidir ki, 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 7. maddesinde “kıyının derin bir şekilde girintili ve çıkıntılı olduğu yerlerde veya kıyının hemen yakınında kıyı boyunca uzanan bir adalar saçağı varsa, esas hattın çiziminde uygun noktaları birleştiren düz esas hatlar yöntemi kullanılabilir” ibaresi yer almaktadır. Bu hüküm Adalar Denizi’nin karakteriyle uyumludur. Ancak Yunanistan, karasularının belirlenmesinde “Düz Esas Hatlar” metodunu Girit ve Rodos adalarını dâhil edip uzatarak çizdiğinde, Türkiye’nin aşağıdaki gibi, mavi alanların çoğunda deniz alanı kaybı oluşmaktadır. Oysaki Sözleşme’nin 7. maddesinin 3. Fıkrası “Düz Esas Hatlar” çizimini şöyle bir şarta bağlamaktadır; “düz esas hatların oluşturduğu çizginin sahilin genel yönünden hissedilir bir biçimde sapmaması ve bu hatların berisinde kalan deniz uzantılarının iç sular rejimine tabi tutulabilmesi için, bunların kara sahasına yeter derecede bağlı olmaları gerekir”.
Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi’nin “Yunanistan Mısır Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşmasının Neden Hukuka Aykırı Olduğuna Dair Değerlendirme…” başlıklı yazısına ulaşmak için tıklayınız.