Kanada’dan temin edilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi ambargoya maruz kalınca Türkiye düğmeye bastı.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, mayıs 2021’de STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ) ile Altınay Savunma Teknolojileri AŞ arasında “Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi (HYTS) Tedariki” projesinin sözleşmesi imzalandı.
Ardından teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri başladı.
Mart 2022’de üretimine başlanan sistem, ilk kez eylül ayında çalıştırıldı.
Kasım ayında tam fonksiyonel ilk gösterimi yapılan sistemin, aralık ayında fabrika kabulleri tamamlandı.
Ürün geliştirmesi sürecinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğünden destek alındı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gelişmeyi sosyal medya hesaplarından şu ifadelerle duyurdu:
“Ambargoları bir bir aşıyoruz! Yurt dışından temin edilirken ambargoya maruz kalan Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, yerli imkânlarla ilk kez geliştirildi. Sistem, helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacak. İlk görevine bu yıl hizmete alınacak milli firkateyn İSTANBUL ile başlayacak sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerdeki yerlilik oranımızı artıracak, savunma sanayiinin ihracat kalemleri arasına katılacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
Sistem ilk olarak İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi İstanbul’a entegre edilecek.
HYTS, gemi entegrasyonu sonrasında gemi programına uygun olarak liman kabul testleri ve helikopterle beraber deniz kabul testlerinin ardından görevine başlayacak.
Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, 4 deniz durumu gibi zorlu koşullarda dahi helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacak.
Optik tarama ve algılama alt bileşenlerinden yararlanılan sistemde, görüntü işleme teknolojisi ile helikopterin konumu anlık hesaplanıyor ve platformda bulunan yakalama aracı vasıtasıyla helikopter yakalanıyor.
Tüm bu işlemler gece gündüz hava şartlarında platformda personel bulunmadan otomatik olarak gerçekleştiriliyor.
Sistem, şu alt sistemlerden oluşuyor:
-Operatör Konsolu
-Tahrik Sistemi
-Pilot Yönlendirme Işıkları
-Lazer Görüntüleme Birimi
-Anlık Konum Takibi (15 mm Hassasiyet)