Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir TRT Canlı yayınında açıklamıştı; birkaç gün sonra da sosyal medya paylaşımıyla detayları verdi:
“Her alanda yerlileştirme çalışmalarımız sürüyor. Yerli video konferans ürünlerini geliştiren Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi Karel, Gais, May Siber, Bites, YD Yazılım, 12M, Liberta, ICTerra, Nettsi ve Havelsan firmalarını tebrik ediyorum. Geliştirmeye ve üretmeye devam!”
Açıklamanın hemen ardından çok sayıda kurum-kuruluş ve firma yerli yazılıma ulaşmak için firmalarla temasa geçmeye başladı.
Ürününü ilk tanıtan BİTES Savunma ve Havacılık oldu.
Hemen ardından da KAREL, “rekabette ben de varım” dedi.
KAREL, yerli ve milli çözümü Bulut Video Konferans sistemi ile piyasaya girdi.
KAREL’İN sistemi, yüksek çözünürlükte görüntü ve ses özelliğiyle kaliteli video konferans imkânı sağlarken veri güvenliğinden taviz vermiyor.
KAREL Bulutta Video Konferans Sistemi ofis, ev, dış mekan gibi farklı ortamlardan PC, notebook, akıllı telefon, tablet gibi farklı cihazlarla bağlanarak görüntülü ve sesli görüşme, toplantı ve televizyon kuruluşları için de pek çok farklı alandan çoklu bağlantı ile canlı yayın imkanı sunuyor.
Ayrıca Chrome tarayıcı ile uygulama kurmadan WebRTC (Web Based Real Time Communication / Web Tabanlı Gerçek Zamanlı İletişim) mümkün.
Bulut’ta kullanıcı başına değil, sanal video konferans odası başına ücretlendirme yapılıyor.
Aynı odada 100 kişiye kadar kullanılabiliyor yani aynı anda 100 kişi görüşme yapabiliyor.
Kullanıcı başına ücretlendirme yok
Sadece sanal video konferans odası başına ücretlendirme
Ekran paylaşımı, sunum yapma, ve yüksek çözünürlük özelliklerine sahip sistem, Türkçe arayüz ve Türkçe dil desteğine de sunuyor.
KAREL, özellikle kamu kuruluşlarından KAREL Bulutta Video Konferans Sistemi’ne yoğun talip geldiğini belirtiyor.
7 gün ücretsiz deneyebileceğiniz Bulut Video Konferans Sistemine ulaşmak için tıklayın.
Özellikle COVID-19 virüs salgını döneminde uzaktan/evden çalışma oranının arttığı bu günlerde video konferans programları hayati bir önem taşıyor.
Uzaktan gerçekleştirilen toplantılarda konuşulan ve gizli kalması istenen bilgilerin/verilerin güvenliğini sağlamak için yerli çözümler üretildi.
Verilerin yurt dışına gitmemesi gerektiğini ve yerli çözümlere yönelinmesi gerektiğini belirten Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yerli video konferans yazılımlarına ilişkin sevindirici haberi şu sözlerle ifade etmişti:
“Güvenli telekonferans yapabilme veya uzaktan görüntülü iletişim sağlamayla ilgili 8 firmamız yerli ürünlerini hazırlayıp piyasaya sürdü. Bütün halkımıza bu tür ürünleri kullanırken yerli ürünlerin farkında olmalarını ve bunları kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”
Bu alanda çalışma yürüten firma sayısı özellikle pandemi döneminde ihtiyacın ve güvenlik endişelerinin artması sebebi ile yükseldi.
Uzaktan çalışmada video konferans verilerinin güvende kalmasının istenmesi yerli firmaları çözüm geliştirmeye yönlendirdi.