Türkiye’de otonomi ve yapay zekâ konularına olan ilgi ve farkındalığın artırılması ve var olan kabiliyetlerin ortaya konması…
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir sosyal medya hesabından yeniden paylaştığı Savunma Sanayii Başkanlığı gönderisi ile yarışmanın duyurusunu yaptı.
“İnsansız Kara Aracı Otonomisinde Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor”un (Y3) için başvurular bugün (01 Nisan) başladı ve 30 Nisan’a kadar sürecek.
Yarışmanın “Simülasyon” bölümü 10 Haziran-30 Nisan 2023, “Fiziki Parkur” bölümü 10 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacak.
Yarışmada birinci olan ekibe 120 bin lira, ikinci olan ekibe 90 bin lira, üçüncü olan ekibe ise 60 bin lira para ödülü verilecek.
Yarışma ile otonom araçlar için hem simülasyon ortamında hem fiziki ortamda geliştirilecek en iyi algoritmanın ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
Yarışma sürecinde ve algoritmaların değerlendirilmesinde Savunma Sanayii Yapay Zekâ Platformu kullanılacak.
Yarışma iki aşamada tamamlanacak.
İlk aşama Gazebo simülasyon ortamındaki sanal parkurlarda, ikinci aşama ise sanal parkurda başarılı olan yarışmacılarla, HAVELSAN Kangal İKA’lar kullanılarak fiziki ortamda gerçekleştirilecek.
Yarışma kapsamında son teknoloji sensörler ve modern yapay zekâ algoritmaları kullanılarak, yarışma kapsamında verilen görevleri başarıyla tamamlayabilecek geliştirmelerin gerçekleştirilmesi, takımlar tarafından hedef odaklı birlikte çalışma kültürünün benimsenmesi gibi yetilerin kazandırılması bekleniyor.
Yarışma ile asıl hedeflenen ise farklı senaryolarda verilen görevleri başarıyla ifa edebilecek otonom araçların üretilmesi ve geliştirilmesi noktasında kazanımların elde edilmesi.
Yarışmanın genel hedeflerini şu şekilde sıralamak mümkün:
Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda “Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsan” misyonuyla;
·Yetkin insan kaynağının oluşturulması,
·Milli ve yenilikçi otonom sistemlerin geliştirilmesi,
·Yapay Zekâ alanında var olan bilgi ve yetkinliğin ortaya çıkarılması,
·Yarışmaya katılan takımların birbirleriyle ve özel sektörle iş birlikleri oluşturmalarına imkân sağlanması.
Yarışmanın Kapsamı
Yarışma simülasyon ve gerçek ortam olmak üzere 2 farklı aşamada, önceden tanımlanmış 14 farklı görevin insansız kara aracı ile otonom bir şekilde gerçekleştirilmesini kapsıyor.
Birinci Aşama
Gazebo simülatör ortamında oluşturulmuş sanal parkurda İKA’nın, araç üzerinde bulunan sensörler ve geliştirilecek algoritmalar vasıtası ile belirtilen görevlere uygun bir şekilde otonom olarak hedef noktaya ulaştırılması gerekiyor.
Yarışma sonunda gerçekleştirilecek olan puanlamada ilk beş sırada yer alan takımlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanacak.
İkinci Aşama
Yarışmacıların, İKA’ları fiziki parkur üzerinde belirtilen görevlere uygun bir şekilde otonom olarak tanımlı hedefe ulaştırmaları gerekiyor.