“Türkiye ve Avrupa Birliği Sınırlarının Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması için Mobil Gözetleme Araçları Tedarik Projesi” kapsamında üretilen 27 aracın daha teslimatı yapıldı.
İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Türkiye’nin dünyaya örnek olabilecek bir güvenlik anlayışına sahip olduğunu belirtti.
Sınır entegre yönetimi kapsamında güvenlik duvarları inşa ettiklerini belirten İnce, şu bilgileri verdi:
“Tabii doğu ve güneydeki sınırımızın yanında batı sınırımızda da bu yüksek teknolojiyi kullanarak, sınırlarımızın güvenliğini en üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yeni başladığımız bir proje ile ilgili sizlerle bilgi paylaşmak isterim; Elektro Optik Kule Projesi. Projenin şu anda ihalesi tamamlandı. Batı sınırımızda 350 km, doğu sınırlarımızda ise 740 km uzunluğunda bir gözetleme imkanına sahip olacağız ve 211 noktada bu gözetleme kuleleri inşa edilerek bu faaliyetle sınırlarımız daha güvenli hale gelecek.”
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu da teslim edilen araçların Edirne ve Kırklareli’ndeki hudut birliklerinde kullanılacağını belirtti.
Ülke güvenliğinin en önemli alanlarından birisinin sınır güvenliği olduğuna dikkat çeken Karaosmanoğlu,
“Bu sadece ülkemizin problemi değil dünyanın ana problemlerinden bir tanesidir. Türkiye sınır güvenliğini en fazla önemseyen ve en fazla çaba gösteren ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde 3 milyon 650 bin civarında Suriyeli; toplamda da yaklaşık 5 buçuk milyon göçmen barınmaktadır. Bölgedeki etkin çatışmalar ve krizler göçmen dalgasını daha fazla arttırabilir. Bu artışı ortadan kaldırmak için Türkiye Cumhuriyeti Devleti her türlü çabayı göstermektedir. Şu ana kadar 3 ayrı harekat ile Suriye’de ülkemize yönelik terör tehdidinin yoğun olduğu toplam 8 bin 100 km kare üzerindeki alanı güvenli hale getirdik. Şu an itibariyle ülkemizden Suriye’ye 365 bin civarında Suriyeli, gönüllü ve güvenli bir şekilde kendi topraklarına dönmüş bulunmaktadır. Hedefimiz 2 milyon Suriyelinin dönmesidir” dedi.
Törende Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İş Birliği Başkanı Andre Lys, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Hakan Ertürk ve Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Celal Sami Tüfekçi de birer konuşma yaptı.
Adı ATEŞ… Katmerciler üretti.
ASELSAN, Hızır 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracın üzerine elektronik sensörler yerleştirdi.
Bu sensörlerin bir arada çalışmasını sağlayan güvenlik yönetim yazılımını da ASELSAN yaptı.
Peki, aracın üzerindeki sensörler hangileri?
Bunlar,
ASELSAN tarafından tasarlanan SECANS Güvenlik Yönetim Yazılımı ile tüm sensörlerin kontrolü ve bir arada çalışabilmesi sağlanıyor.
Araç üzeri sensörler sayesinde, gece/gündüz ve olumsuz hava koşullarında askeri birliklerin kısa/orta/uzun menzilde mobil gözetleme ihtiyacı karşılanacak.
Proje kapsamında ilk 20 araç, mayıs ayında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim etmişti.
Kalan 10 araç ise üretimi ve testleri tamamlandıktan sonra teslim edilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi proje ile ilgili olarak 2017’de ihaleye çıkmış; ihaleyi ASELSAN kazanmıştı.
Avrupa Birliği proje tutarının %75’ini karşılarken %25’lik bölüm ulusal kaynaklardan sağlandı.
Toplam 57 araçlık sözleşme bedeli yaklaşık 30 milyon Avro civarında.