Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Genel Müdür Murat İkinci, İstanbul’da başlayan IDEF Uluslararası Savunma sanayii Fuarı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, toplantının açılışında, ürünler belirli bir seviyeye gelmeden kamuoyuna duyurmadıklarını belirterek, “Aşağı yukarı kırk kadar henüz açıklamadığımız ürünümüz var aslında” dedi.
Roketsanın son yıllarda kapasitesini artırma yönünde çok ciddi bir atılım içinde olduğunun altını çizen Yiğit, “İnşallah 2024 yılı içerisinde Roketsan otuz beş yıllık kapasitesini en az ikiye katlamış olacak.” diye konuştu.
Faruk Yiğit şunları söyledi:
“Böylelikle Roketsanın hem ülkemizin hem de dost ve müttefik ülkelerin uzun dönem ihtiyaçlarını karşılama noktasında herhangi bir darboğazı olmayacak. 2022 yılı itibariyle Roketsan cirosu yaklaşık 850 milyon dolarlara ulaşmış durumda ki bu dolar bazında %10’luk bir artışa tekabül ediyor ve cirosunun %32’sini ihracatla karşılıyor. Hedefimiz, önümüzdeki yıl bunun %50’lere ulaşması. Yine an itibarıyla Roketsanın 4.500’den fazla çalışanı var. Biz bunu her yerde gururla söylüyoruz. Yaptığımız, ortaya koyduğumuz, gurur kaynağımız ürünlerimizden daha fazla, çalışanlarımızla, kabiliyetlerimizle övünüyoruz. Onur duyuyoruz daha da önemlisi. Roketsan benzeri şirketlerde çalışanların yaş ortalaması elli ve üzerinde genellikle hatta daha yüksek olanlar da var fakat bizim şirketimiz de oldukça genç bir şirket. Yaş ortalamasını belki genel müdürümüz daha net söyleyebilir ama tahmin ediyorum otuz, otuz iki ki bu sadece Roketsan değil, aslında diğer şirketlerimiz de benzer durumda. Bu, ülkemizin savunma sektöründeki potansiyelini ve geleceğinin ne kadar aydınlık olduğunu gösteren önemli bir gösterge.”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci sözlerine toplantıya katılan gazetecilerin “24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”nü kutlayarak başladı.
“Sizler bizim için çok kıymetlisiniz” diyen İkinci, şunları ifade etti:
“Bunu öncelikle belirtmek istiyorum çünkü savunma sanayindeki gelişmeleri kamuoyuna doğru şekilde aktarmak ve doğru şekilde paylaşmak sizleri de bizim kadar aslında sektör konusunda bilgili hâle getirmeyi mecbur kılıyor. Siz kıymetli arkadaşlarımızın açıkladığı bilgileri milyonlarca vatandaşımız takip ediyor ve onlara doğru bilgilerin aktarılması Roketsan açısından da çok kıymetli.”
Murat İkinci, her IDEF Fuarı öncesinde bir gelenek hâline geldiği üzere yeni ürünleri kamuoyuyla paylaşacaklarını ve bunlarden ilkinin Burç Yakın Hava Savunma sistemi olduğunu belirtti.
Burç’un, Sungur ve makineli top üzerinde yoğunlaşmış, özellikle bugünün artan drone tehditlerine karşı, hareket eder birlikleri de koruyabilecek bir mobil savunma sistemi olduğu bilgisini veren Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, şöyle devam etti:
“Yine açıklamıştık. Biraz uzun menzillisi, GM olan modelin Blok-2’si. Hibrit arayıcı başlıklı ve daha büyük modeli şu anda sizinle paylaşılacak olan ürünlerimizden bir tanesi. Yine özellikle bizim İHA’larımızın operasyonel genişliğini artıracak, hem operasyon etki alanını arttıracak hem de vuruş kabiliyetini arttıracak ve ürünlerinin başlıklı olanlarının da testleri bitti. Onları da ileride inşallah hem halkımıza hem siz basın mensubu arkadaşlarımıza paylaşacağız.”
Toplantıda, Roketsanın kuruluş hikâyesini anlatan film izlendi.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, diğer ürünleri tanıtmadan önce Roketsan’ın 35 yılının hikâyesini anlatmak istediğini ifade etti.
“Roketsan otuz beş yaşını doldurdu. Yaş otuz beş, yolun yarısı” diyen İkinci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama yarısı değil. Biz daha hâlâ genç hissediyoruz ve yolun başındayız. İnşallah daha birçok uzun süre Roketsandaki mühendislerimizle büyüyerek hem ülkemize hem de dost ve kardeş ülkelere hizmet etmeye devam edeceğiz. Tabii otuz beşinci yıl Roketsan açısından çok kıymetli. Bu ana gelene kadar başta bizim silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin birçok ihtiyacını, güdümlü füze ve mühimmat tarafında silah ve mühimmatlar başta olmak üzere başarıyla temin ettik, ürettik, tasarladık.”
İkinci, Roketsanın otuz beş yıl önce çok büyük bir vizyonla kurulduğunu fakat aslında sadece roket yapmadığını kaydetti.
Roketsanın, kuruluş vizyonunu hayli aştığını ifade eden Murat İkinci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Roketsanı sadece roket veya füze üretim merkezi olarak görmek, vizyonumuzu oldukça daraltmış olur. Roketsanaslında ülkemizin en yüksek teknolojisinin üretildiği bir teknoloji üssü. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Roketsan bir teknoloji üssü arkadaşlar. Yani bunu sizin kanalınızla bütün ülkemize bu şekilde duyurmamız belki çok daha doğru olur.”
Toplantıda daha sonra Burç Yakın Hava Savunma Sisteminin videosu izlendi; ardından Murat İkinci sistemin özelliklerini anlattı.
Mobil Hava Savunma Sistemi BURÇ
Muharebe sahasında ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin hava savunmasında kullanılmak üzere Roketsan’ın özkaynakları ile geliştirildi. Ana silah olarak 2 adet dörtlü pod üzerinde 8 adet SUNGUR Hava Savunma Füzesi kullanan BURÇ, yardımcı silah olarak da 20 mm 3 Namlulu Top Mühimmatı ile donatıldı. 4 adet AESA Yarı Küre Savunma Radarı’na sahip olan sistem 360° kule dönme kabiliyeti ile tam çevresel bir güvenlik ağı sağlıyor. JREAP-C protokolü ile komuta kontrol ağlarıyla veri haberleşmesini sağlayabilmesinin yanı sıra Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS-6) arayüzü ve Dost-Düşman Tanıma (IFF) Teçhizatı ile entegre olabiliyor. Sistemin harici bir erken ikaz ağına bağlı olarak kullanılabilmesinin yanı sıra müstakil olarak kendi sensör sistemleri ile görev yapabilmesi sayesinde kullanıcıya çok maksatlı bir kullanım rahatlığı sağlıyor. Sabit kanatlı uçak, döner kanatlı uçak ve insansız hava araçları (İHA) karşı koruma sağlayan sistemin SUNGUR ile birlikte azami 8 kilometre asgari ise 500 metre etkili menzili ve 4 kilometre irtifaya kadar ulaşma kabiliyeti bulunuyor. Aynı anda birden fazla hedefi 360° açıyla tespit ve takip yeteneğine sahip sistem, zorlu arazi koşullarında yüksek mobiliteye sahip olmasıyla da günümüz harp sahasındaki birçok ihtiyacı karşılayabilecek. Roketsan’ın prototip üretimini tamamladığı sistem, seri üretime hazır hale getirildi. Yüksek yerlilik ve millilik oranına sahip sistem, maliyet-etkinliği ile hem yurt içinde hem de dost ve müttefik ülkelerin envanterinde yerini almaya hazırlanıyor.
Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Genel Müdür Faruk Yiğit daha sonra soruları cevaplandırdı.
Toplantının ardından basın mensupları Roketsanın programı çerçevesinde tekneyle İstanbul Boğazı’nda gezdirildi.