Savunma Sanayii Başkanlığınca düzenlenen “Savunma Sanayii Yapay Zeka Zirvesi’24” Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla başladı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, etkinliğin açılışında, bugünün dünyasında yapay zekâ alanında yaşanan gelişmelerin sağlıktan finansa, enerjiden tarıma kadar pek çok sektörde köklü değişimlere yol açmaya başladığını ifade etti.
“Birkaç yıl öncesine kadar sadece ‘gelecekte çığır açacak teknolojiler’ arasında sayılan yapay zekâ, artık kendi çağını açmış, yeni bir dönemin kapılarını aralamıştır.” diyen Görgün, şöyle devam etti:
“Artık yapay zekâ sadece bir vizyon değil, hayatımızın ve iş süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnsansız araçlar, otonom sistemler, elektronik harp, komuta kontrol sistemleri gibi alanlarda yapay zekânın entegrasyonu, sektörde daha güçlü adımlar atmamızı sağlıyor. Bu yeni teknolojiler, ülkemizin güvenliği ve savunma gücüne katkı sunarken, aynı zamanda sektördeki rekabet gücümüzü artıran stratejik unsurlar haline geliyor. 28 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen Millî Güvenlik Kurulu toplantısında, yapay zekâ alanındaki gelişmelerin gündeme alınması ve ülkemizin bu alandaki kabiliyetlerinin geliştirilmesine öncelik verilmesi, bu yönde atılan devrim niteliğinde bir karardır. Bu karar, yalnızca bir teknolojik gelişme değil, yapay zekânın millî siyasetimizin bir parçası olduğunun tüm kamuoyuyla paylaşılmasıdır.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, MGK toplantısının ardından yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda da yapay zekâ teknolojilerine dikkat çekildiğini kaydetti.
“Türkiye’nin savunmasına güçlü bir kalkan oluşturacak ‘sistemler sistemi’ Çelik Kubbe Projemiz başta olmak üzere, Başkanlığımız bünyesinde yürütülen pek çok platform ve alt sistem projelerine yapay zekâ kabiliyetlerinin kazandırılması artık öncelikli görevlerimiz arasında yerini almıştır.” diyen Görgün, şunları ifade etti:
“Teknolojiyi takip eden değil, geliştiren bir ülke olmanın bilinciyle, yapay zekâ alanına doğru bir zamanda yoğunlaştığımıza ve bu alanda dünya çapında lider ülkelerden biri olacağımıza yürekten inanıyorum. Geçtiğimiz yıl kurduğumuz SAYZEK’in en önemli amaçlarından biri, yapay zekâ farkındalığını artırmak ve bu konuda bir bilinç oluşturmaktı. Bugün geldiğimiz noktada, sektörümüzde bu farkındalığın önemli bir seviyeye ulaştığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Artık bir sonraki aşama, yapay zekâ kabiliyetlerimizi daha da artırarak, yerli ve millî ürünlerimizin gücünü dünya çapında sergilemektir. İnanıyorum ki, iki gün sürecek bu zirve boyunca, yapay zekânın savunma sanayiine olan etkilerini ele alacak paneller ve sunumlarla verimli bir bilgi paylaşımı ortamı oluşturulacak. Zirvemizin tüm katılımcılar için faydalı olmasını temenni ediyor; sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
Savunma Sanayii Yapay Zekâ Yetenek Kümelenmesi kısaca SAYZEK, akademi, özel sektör ve ihtiyaç makamlarının katılımlarının hedeflendiği, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen bir proje.
SAYZEK, ekosisteme ilişkin yetenek matrisi oluşturulması, odak alanlara yönelik iş birlikleri yürütülmesi, sivil alandaki çalışmaların savunma sanayiine kazandırılması, ürünleşme sürecinin hızlandırılması, ortak altyapılar ve odak laboratuvarlar ile kaynakların verimli kullanılması, farkındalık eğitimleri ile yapay zekâ bilinci oluşturularak yetenekli öğrencilerin sektöre kazandırılması amacıyla kuruldu.
Zirve kapsamında “Yapay Zekâ Akademik Tez Programı İmza Töreni” ile “Sertifika ve Ödül Töreni” gerçekleştirildi.
İmzalar Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından atıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, törende şunları ifade etti:
“Saygıdeğer Katılımcılar, bugün burada vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle, hürmetle selamlıyorum. Sayın Başkanım, Savunma Sanayii Yapay Zekâ Yetenek Kümelenmemiz SAYZEK’in üniversitelerimizle yürüttüğü çalıştaylar ve toplantılar sonucunda yapay zekâ alanında akademideki çalışmaların sektörün önünde olduğunu gözlemledik. Bununla birlikte, savunma sanayiine ilişkin yapay zekâ ihtiyaçlarının akademiler tarafından tam olarak bilinmediği ve çalışmaların çoğunlukla sivil sektöre yönelik olduğunu da söz konusu çalışmalarda gördük. Bu doğrultuda sektörümüzdeki ihtiyaç konularını akademi ile paylaşarak çalışmaların bu alana yönlendirilmesinin faydalı olacağı değerlendirdik. İhtiyaç makamlarımızdan, güvenlik güçlerimizden ve şirketlerimizden ihtiyaçları doğrultusunda akademi tarafından çalışılması faydalı olabilecek konular talep ettik. Yürütülen çalışma neticesinde yapay zekâ alanında 71 farklı öncelikli konuyu belirleyerek üniversitelerimize duyurduk. Vizyoner Genç alt yapımızı kullanarak yaptığımız duyuru sonucunda; programımıza toplam 421 başvuru aldık ve yaptığımız ön değerlendirme sonrasında 390 başvuruyu kabul ettik. Başkanlığımız koordinasyonunda yürütülecek olan tüm değerlendirme çalışmalarını yıl sonuna kadar yürütecek ve başarılı bulunan projeleri inşallah düzenleyeceğimiz özel bir etkinlikle ödüllendirileceğiz. Kıymetli Misafirler, Yürütülecek olan bu programın, yetenekli öğrencilerin eğitim dönemleri devam ederken sektörümüze yönlenmesi, sektördeki temsilcilerle buluşması ve yetkin insan kaynağı istihdamına zemin oluşturması açılarından son derece kıymetli olduğunu değerlendiriyorum. Sözlerime burada son verirken, yürütmekte olduğumuz ortak projelere verdikleri kıymetli katkılar ile bizleri her zaman destekleyen Sayın Yüksek Öğretim Kurulu Başkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Gerçekleşen İmza Töreninin ülkemiz, sektörümüz, üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz için faydalı olmasını temenni ediyor; sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Kalın sağlıcakla!”