Yakın Hava Desteğinde Savunma Sanayimiz
Türkiye, eğitim uçağı olarak başlattığı Hürkuş projesinin bir başka varyantını geliştirecek Hürkuç-C, yani yakın hava desteği rolünü üstlenecek uçağını geliştirdi. Bu uçak ikişer adet olmak üzere 4’lü Cirit Podu, UMTAS/LUMTAS zırh delici füze, GBU-12, roketatar sistemi, MK-81/82 genel maksat bombaları, MK-106 ve BDU-33 mini bombalar, HGK-3 (Hassas Güdüm Kiti) ve KGK-82 (Kanatlı Güdüm Kiti) taşıyabiliyor. Uçağa pod halinde 12.7 milimetre veya 20 milimetre makinalı tüfekte entegre edilebiliyor.
FLİR olarak Aselsan menşeli Aselflir 300T kullanan Hürkuş-C’nin yakında CATS kullanması bekleniyor. Aselflir 300T kullanan Anka İHA/SİHA’larımız ve T-129 Atak’larımıza da CATS’lerin yakında entegre edilmesi planlanıyor.
T-129 Atak! Yüksek manevra kabiliyeti sayesinde kara havacılığın göz bebeği olan Atak, başta Cirit ve UMTAS/LUMTAS olmak üzere AGM-114 Hellfire, BGM-71 TOW, Hydra 70, Spike-ER kullanabilmekte. 12.7 silah poduna sahip ve 20 milimetre makinalı tüfek taşıyan Atak FLİR ile eş zamanlı çalışan avcı kaskınada sahip. Kaskı kullanan pilot nereye bakarsa FLİR’de oraya dönüyor ve pilota çok daha rahat görüş ve hedefi izleme olanağı sağlıyor. Meteksan, Atak için MİLDAR (Gelişmiş hassas hedef tespit ve takip radarı) geliştiriyor. Longbow muadili olan bu radar Longbow’a nazaran tekniksel olarak incelendiğinde daha verimli ve üstün kalıyor. MİLDAR’ın testleri başarıyla tamamlandı.
Bayraktar SİHA, Anka SİHA! Gökyüzündeki insansız silahlı hava araçlarımız belirlenen bir bölgeyi ateş altına almakta oldukça başarılılar. Gerek atış başarısı gerekse maliyetteki azalma onları oldukça cazip kılan faktörler arasında. Can güvenliği riski sıfıra indirilirken hedefi tespit etme ve yok etme olasılığı daha da arttırılıyor!
Bayraktar TB2 SİHA, Roketsan menşeli MAM-L ve MAM-C kullanabilmekte. Kanatlarında 4 adet bombayı taşıyabilmekte.
Anka İHA’nın farklı versiyonları bulunmakta. Anka-A’da SAR (Sentetik Açıklı Radar) bulunmazken Anka-B’de bulunuyor. Anka-S ise uydu kontrolü imkanı ve CATS flir’i ile Anka’nın en gelişmiş versiyonlarından. Şu anda Anka SİHA olarak seçilen model Anka-A. Ancak yakın zamanda Anka-S’de atış gerçekleştirecek. Anka projesinden elde edilen tecrübe birikimi sayesinde 1000 kg faydalı yük kapasitesine sahip ve 45 bin feet’e kadar çıkabilen (Akıncı) İHA/SİHA geliştirilecek. Uydu kontrollü ve SAR radarlı olacak bu proje, ülkemizin İHA alanında yakaladığı başarının en somut örneği olacak. İHA alanında ülkemiz çok yeni ve büyük projeler ile önümüzdeki yıllarda güçlenmeye devam edecek.
Aynı zamanda Anka İHA platformlarına geliştirilen güç kaynağı için TEİ geliştirdiği PD 170’i 2018’in ortalarında Anka’ya entegre edecek ve ilk uçuş testlerini gerçekleştirecek.
Serimizin diğer yazılarını okumayı unutmayın :
– Yakın Hava Savunma Desteği Serisi I – Yakın Hava Desteği Nedir ? Yakın Hava Desteğinde Uçaklar
– Yakın Hava Desteği Serisi II – Helikopterler İHA’lar ve Diğer Faktörler