Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruluşlarından HAVELSAN, milli video konferans programı geliştiriyor.
Bu gelişmeyi HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi ATALAY, sosyal medyadan duyurdu.
Ahmet Hamdi Atalay yaptığı paylaşımda, ABD merkezli Google firmasının video konferans programı olan Meet’i ücretsiz hale getirmesine dikkat çekti.
Atalay paylaşımında,
“Yerlisi olmazsa olmaz. Yerli video konferans çözümü HAVELSAN DİYALOG çok yakında” ifadesine yer verdi.
Google firmasının Çin menşeli Zoom video konferans sisteminin yaygınlığını önlemek ve daha fazla veri elde etmek için kendi video konferans programı olan Meet’i ücretsiz hale getirdiğine dikkat çekiliyor.
Firma bu hamlesi ile Meet’in kullanıcı sayısında artış bekliyor.
COVID-19 virüs salgını sürecinde, kritik toplantıların uzaktan gerçekleştirildiği bu dönemde video konferans programlarının güvenli olması hususu hayati bir önem taşıyor.
Video ve ses kayıt verileri, tercih edilen video konferans programının sunucularında işlenebiliyor ve gizli kalması gereken bilgiler sızdırılabiliyor.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de Türkiye’de bu alanda çalışmaların yapıldığını ve yeni ürünlerin piyasaya sürüldüğünü söylemişti.
“8 FİRMAMIZ YERLİ ÜRÜNLERİNİ HAZIRLADI VE PİYASAYA SÜRDÜ”
Prof. Dr. İsmail Demir, 28 Nisan 2020 tarihinde TRT HABER’de Ahmet Görmez’in sorularını yanıtlamıştı.
Prof. Dr. Demir, Türkiye’nin siber güvenlik ihtiyaçlarını yerli çözümlerle karşılamak için Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin kurulduğunu belirtmiş ve şunları aktarmıştı:
“148 firma üye durumda. DMO kataloğuna 50 yerli ürün var. Girişimcilerimizi desteklemek için yapılan yarışmalar düzenliyoruz. Siber güvenlik uzmanlarımızı yetiştiriyor, eğitimler veriyoruz. Şu süreçte siber güvenlik eğitimleri online olarak ücretsiz veriliyor. Güvenli telekonferans yapabilme veya uzaktan görüntülü iletişim sağlamayla ilgili 8 firmamız yerli ürünlerini hazırlayıp piyasaya sürdü. Yabancı ürünlerle ilgili bazı güvenlik endişelerimiz sürekli olmakta, bu yerli ürünlerin her türlü güvenlik tedbirlerini alıp kaynak kodlarına kendimiz hakim olacağımız için emniyetli şekilde kullanabiliriz. Bütün halkımıza bu tür ürünleri kullanırken yerli ürünlerin farkında olmalarını ve bunları kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”