Anadolu’da bağımsızlık ve özgürlüğün güçlü sesi Sivas Kongresi’nin 101. yıl dönümü.
“Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.” kararının alındığı, manda ve himayenin kabul edilmediği, Cumhuriyetin temellerini atan Kongre, Erzurum Kongresi’nde alınan kararları sağlamlaştırdı ve tüm ulusa yaydı.
Sivas Kongresi Temsil Heyeti’ni, Erzurum Kongresi’nde seçilmiş olanlar, Heyet-i Temsiliye tarafından seçilmiş olanlar ve Sivas Kongresi’nde seçilenler oluşturuyordu.
Temsil Heyeti 16 kişiydi.
Oluşturulan yeni Temsil Heyeti’nin başına Mustafa Kemal getirildi.
KONGRE MUSTAFA KEMAL’İN ÇAĞRISI ÜZERİNE TOPLANDI
Sivas Kongresi, Mustafa Kemal’in Amasya Genelgesi’ni yayınladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı’ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için toplandı.
Kongrenin amacı bağımsızlık ve özgürlük için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas’ta bir araya gelmesini sağlamaktı.
Bunun için Sivas Kongresi 4 Eylül 1919 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında ulusal bir kongre sıfatında gerçekleştirildi.
Sivas Kongresi’nde alınan kararlar, daha önce gerçekleştirilen Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek tüm ulusu kapsar bir nitelik kazandırdı ve yeni bir Türk Devleti’nin kuruluşuna temel oldu.
Bu nedenle Sivas Kongresi’nin Türkiye tarihindeki önemi büyüktür.
Sivas Kongresi’nde, Erzurum Kongresi’nde alınan vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığıyla ilgili kararlar aynen kabul edildi.
İrâde-i Milliye gazetesinin çıkarılmasına da bu kongrede karar verildi.