Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü dolayısıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği ve Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle düzenlenen “Harekatın 50. Yılında Kıbrıs” fotoğraf sergisi törenle açıldı.
Kızılay Zafer Çarşısı’ndaki Ankara Büyükşehir Belediyesi Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki serginin açılışına katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gençlik yıllarında siyah-beyaz televizyondan Kıbrıs Barış Harekâtı’nı büyük bir heyecanla izlediklerini söyledi.
“Bu zaferi anarken 60’lı yıllarda şehit olan Cengiz Topel’i, Türk Mukavemet Teşkilatı’nı, Dr. Fazıl Küçük’ü ve ömrünü Kıbrıs Davasına adamış Rauf Denktaş’ı anmadan olmaz.” diyen Yavaş, şöyle devam etti:
“Hepsinin mekânı Cennet olsun. Tabii ki çıkarma esnasında şehit olan, gazi olan, Kıbrıs Çıkarması’na katılıp Allah’ın rahmetine kavuşan tüm gazi ve şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. (…) Bu tür anmalar ve sergilerle hafızamızı hep taze tutmamız gerekiyor. Bu tür saldırılar her zaman oldu, olmaya da devam edecek. Bizim hem emeği geçenleri, şehit olanları ve orada mücadele edenleri anmak görevimiz olduğu gibi gelecek kuşaklara da ancak bu şekilde, sergilerle aktarabiliyoruz ki gördükleri fotoğraflardan neler olduğunu daha iyi anlamaları için. Ben bu sergiye emek veren herkese çok çok teşekkür ediyorum. Bizler de bütün Ankara halkına duyurmak suretiyle bu önemli günü, Ankara halkının ziyaret etmesi, burayı görmesi için elimizden geleni yapacağız.”
Törende konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ise Ada’daki iki halkın ortaklığıyla kurulan 1960 Ortaklık Cumhuriyeti’nden silah soruyla dışlanan Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında 11 yıl, tüm dünyanın gözü önünde en temel insan haklarından mahrum bırakıldığını ve göç etmeye zorlandığını hatırlattı.
Kıbrıs Türk’ünün “o karanlık yıllarında” Türkiye ve Türk halkının desteğiyle, umudunu yitirmeden mücadele ettiğini; azim ve kararlılıkla onurlu bir direniş sergilediğini vurgulayan Büyükelçi Korukoğlu, şöyle devam etti:
“Yunanistan’ın Megali İdea, yani Büyük Yunanistan hedefi ile Kıbrıs Adası’nı Yunanistan’a bağlamak hedefi doğrultusunda Yunan cuntası Ada’da 15 Temmuz 1974 tarihinde bir darbe girişiminde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülerine dayanarak Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtarmak ve ENOSİS emellerini engellemek amacıyla 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın birinci aşamasını gerçekleştirdi. Devamında Cenevre’de taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmelerde Rum-Yunan ikilisinin sözlerini tutmayarak Kıbrıs Türklerine saldırılarını sürdürmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Cenevre’de bulunan Dönemin Dışişleri Bakanı Merhum Turan Güneş, Ankara’yı arayarak Dönemin Başbakanı Merhum Bülent Ecevit ile telefon görüşmesini gerçekleştirdi ve “Ayşe Tatile Çıksın” parolasıyla 14 Ağustos 1974 tarihinde İkinci Harekât başlayarak başarıyla sonuçlanmıştır.”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, 50 yıl önce, 20 Temmuz 1974 sabahı Kahraman Mehmetçiğin Girne kıyılarından Ada’ya çıkmasıyla başlayan Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türk’ünün can güvenliğine, özgürlüğüne ve vatanına kavuştuğunu belirtti.
Büyükelçi Korukoğlu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bu kıymetli sergide yer alan fotoğraflar Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne uzanan yolda yaşadığı korku, hüzün ve zulmü yansıttığı gibi tüm bunlara rağmen başta Kıbrıs Türk mücahidi ve mücahidelerinin mukavemetiyle gösterilen azim, sabır ve yitirilmeyen umudu da hatırlatmaktadır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, geçmişini bilemeyen geleceğine yön veremez. Unutmamamız ve daima hatırlamamız gereken tarihimiz, Kıbrıs Türk’ünün geleceğini de şekillendirecektir. Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde bir dönüm noktası olan 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıs Türk Halkı kendi toprağında kendi devletini kurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sarsılmaz desteğiyle emin adımlarla yoluna ve mücadelesine devam etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dün kabul edilen tezkerede de belirtildiği üzere, uluslararası toplumu Ada’daki gerçekleri kabul ederek, Kıbrıs-Türk halkının maruz kaldığı insanlık dışı izolasyona bir an önce son vermeye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ‘hak ettiği gibi’ tanımaya davet ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye Büyük Millet Meclisine de şükranlarımı sunuyorum. Gazeteciler Cemiyetine ve katkılarından dolayı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne, Kıbrıs Türk Halkı’nın haline ışık tutan bu anlamlı sergiyi düzenlemelerinden ötürü teşekkürlerimi iletiyorum. Bu vesileyle Aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyor, Kahraman Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı da Kıbrıs’ın 1571 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesinin ardından Anadolu’nun güvenliği açısından taşıdığı önemin göz önüne alındığını ifade etti.
Kıratlı, “Bugün o önem daha fazla artmıştır.” dedi.
Daha sonra fotoğraf sergisi gezildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Enformasyon Dairesi, Depophotos ve Gazeteciler Cemiyetinin arşivlerinden derlenen sergi, 20-26 Temmuz tarihleri arasında ücretsiz olarak (saat 10.00-18.00 arası) gezilebilecek.
Serginin yerini bir kez daha hatırlatalım: Kızılay Zafer Çarşısı’ndaki Ankara Büyükşehir Belediyesi Güzel Sanatlar Galerisi.