Roketsan Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Murat İkinci, SAHA Akademide moderatörlüğünü SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça’nın yaptığı online eğitimde “DENİZLERİN ALTINDA, UZAYIN DERİNLİKLERİNE ROKET VE FÜZE SİSTEMLERİ” konulu ders verdi.
İkinci, eğitimin soru cevap bölümünde, Ukrayna Savaşı’ndan ve özellikle de 2’nci Karabağ Savaşı ile Suriye’deki harekâtlardan elde ettikleri bilgiler kapsamında “yüksek menzilli ve noktasal hedef vuran” teknolojilerin gelecekte savaş alanında ön plana çıkacağını söyledi.
Bunların roket ve füze teknolojilerini içeren ürünler olacağının altını çizen İkinci, “Asıl ayrıştırıcı etkiyi sağlayacak olan nokta, sizin hedefinizi büyük bir patlayıcı gücüyle değil, daha küçük bir patlayıcıyla ama felç edecek noktasal hassasiyetle vurabilme yeteneğiniz.” dedi.
Murat İkinci şöyle devam etti:
“Roketsan da şu anda aslında yapmış olduğu yatırımların birçoğunu hassas güdüm teknolojileri ve navigasyon teknolojileri üzerine dayandırıyor. Bundan sonraki aşamada aslında hedefini net olarak vurabilen ve karşı taraftaki tehditleri size tehdit olmadan önce bertaraf edilebilen teknolojileri geliştiren bir Roketsan olmaya gayret gösteriyoruz. Bizim Ukrayna Savaşı’nda görmüş olduğumuz en gelişmelerden bir tanesi bu. İkincisi ise üretim kapasitesi. Yani yüksek oranlı ve maliyet etkin üretim aslında savaş durumunda gerçekten çok kritik bir öneme sahip. Bunu üretebilecek altyapılarınızın oluşturulması ve maliyet etkin olarak sürekli üretilebilir aşamada tutulması stratejik öneme sahip.”
Roketsan Genel Müdürü İkinci, sadece Türkiye’nin değil, dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek seviyede bir üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun için yatırımlara devam ettiklerini kaydetti.
Şu anda Türkiye’de tüm sanayi sektöründe Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan en önemli dört kuruluştan birinin Roketsan olduğunu ifade eden İkinci, Roketsan’ın aslında ihracat odaklı büyümeye gayret gösterdiğini ve şu ana kadar bunu başarıyla yerine getirdiğini vurguladı.
Murat İkinci, uluslararası alanda özellikle roket ve füze teknolojilerine olan ihtiyaç duyulan alanın Ukrayna ile sınırlı olmadığını belirterek, “Asya Pasifik gerilimi, Afrika’daki durum, Orta Doğu’daki duruma baktığımız zaman ciddi bir talep potansiyeliyle karşı karşıyayız.” dedi.
İkinci şunları söyledi:
“Roketsan olarak bizler bu ana pazarlarda özellikle çok ciddi bir ticaret hacmine ulaşmak için çok ciddi gayret gösteriyoruz Bunların meyvelerini de almaya başladık. Aslında Roketsan her yıl ihracatını yaklaşık iki buçuk kat artırıyor. Dolar bazında iki buçuk kat artırıyor. Roketsan’ın önümüzdeki yıldan itibaren de inşallah %50’nin üzerindeki gelirini ihracattan elde etme gibi bir planı var ve bu plan da emin adımlarla ilerliyor diyebiliriz. Şu anda 850 milyon dolar seviyesinde olan yıllık cirosunu da bir milyar doların üzerine çıkartmayı hedefliyor. Bu konuda da çok sağlam adımlarla ilerlediğini söyleyebilirim. Bu sadece geçici bir konjonktürel olgu değil. Önümüzdeki on yıl boyunca aslında dünyadaki talebe bağlı olarak Roketsan’ın büyümesi devam edecek.”
Murat İkinci, Roketsan ürünlerinin Avrupa’da da ciddi talep gördüğü bilgisini verdi.
“Orada da birçok ülke kendileri açıklanmasını istemediği için biz açıklamıyoruz ama birçok ülke şu anda Roketsan ürünlerini kullanıyor; bu ürünlerin de yenilerini de talep ediyor.” diyen İkinci, bu durumun kümülatif olarak bakıldığında gelecek dönem içerisinde çok hızlı bir ihracat büyümesine de işaret ettiğini ifade etti.