Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Hava Aracı Malzeme Testlerinde yapay zekâ temelli bir kabiliyeti daha millileştirdi
Firma, yapay zekâ kullanarak ürünlerin parçalarına ait gerçekleştirilen testler sayesinde hava aracı yapısal bileşenlerine uygulanan yorulma testlerini %70 oranında azaltmayı başardı.
Buna ek olarak dijital ikiz teknolojisinin de devreye alınması ile malzemenin ömrü test aşamasında tespit edilebilecek.
Böylece zaman tasarrufunun yanı sıra insan kaynağının etkin kullanımı sağlanacak, testler esnasında ortaya çıkan hurda malzeme oranı düşürülecek ve test esnasında oluşan enerji tüketiminin azaltılması sağlanacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“Hava araçlarımızın dünya standartlarında ve yarının teknolojileri ile geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şirketimizin Amerika’da bulunan ofisindeki mühendislerimiz ve alanında uzman akademisyenler ile ortak çalışma meyvelerini verdi. Bir kabiliyeti daha millileştirmiş bulunuyoruz ve bunu ülkemizin saygın üniversitelerinden TOBB Üniversitesi ile de doğruladık. Daha ileri teknolojilerin de kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin havacılık ekosistemine katkı sağlayacak gelişmelere imza atan herkese teşekkür ediyorum.”
Çalışma, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan “Turkish Aerospace USA” ofisi ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin de dahil olduğu uluslararası bilimsel çalışma grubu ile gerçekleştirildi.
TOBB Üniversitesinin de dâhil olduğu çalışma sayesinde Alüminyum ve Titanyum gibi metal malzeme üzerine uygulanan yorulma testleri yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme ile bilimsel olarak doğrulandı.
Sonraki aşamada hava aracı yapısallarında kullanılan metaller, kompozit polimer malzemeler ve titanyum alaşımları gibi malzemeler için de uygulanmasına yönelik çalışmalara başlandı.
Dijital İkiz teknolojisini de devreye alacak olan şirket, ürünün test aşamaları başladığı anda ürünün sanal ortamda tasarlanan ikizinin de testini başlatacak.
Yapay zekâ ile test aşamasını kısaltmayı başaran Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Dijital İkiz teknolojisi ile de sanal ortamda tasarlayacağı aynı parçadan test verisi toplayacak.
Buradan elde edilen test verileri neticesinde hangi alanların ne kadar yorulacağı daha önceden tespit edilebilecek.
Parçanın dayanım ömrü de böylece bilinecek.