Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, yakında yeni nesil haberleşme uydusu ihracatına başlayacaklarını açıkladı.
Kotil, Uydu Teknolojileri Haftası çerçevesinde düzenlenen ve online yayınlanan “Türkiye’nin Uzaydaki Evi: Uydularımız” paneline katıldı.
Temel Kotil, TUSAŞ’ın Avrupa’daki 4 Uydu Entegrasyon ve Test Merkezinden birine sahip olduğunu; yerli ve milli TÜRKSAT 6A’nın çalışmalarının burada devam ettiğini belirterek, “son viraja geldik” ifadesini kullandı.
Temel Kotil, ayrıca Arjantin ile ortak, elektrik itkili yeni nesil bir uydu yaptıklarını belirterek, ihracat aşamasına geldiklerini açıkladı.
Kotil, “Small-GEO diyoruz. Elektrik itki sistemli bir uydu. Bu ihracat uydusu. İhracat için. Önce Arjantin, sonra diğer ülkeler için. Yakında, planlıyoruz.” dedi.
“Elektrik itki sistemi olduğundan hafif ve küçük gözüküyor, ama yetenekleri canavar gibi” diyen Kotil, uydunun üzerinde 24 adet transponder bulunduğunu belirtti.
Elektrik itki hakkında da bilgi veren Kotil, uyduyla ilgili olarak “Biraz yavaş yavaş, tembel kişi gibi sallanır ama ömür boyu da yörüngede güzel güzel oturacaktır.” benzetmesini yaptı.
Aynı panelde konuşan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci de Türkiye’nin şu anda uzaya erişimi gerçekleştirmiş bir ülke olduğunu anımsattı ve hedeflerini şöyle açıkladı:
“Bundan sonraki hedefimiz, özellikle mikro uydu dediğimiz 100 kilogramlık bir uyduyu yaklaşık 400 kilometrelik bir yörüngeye kendi imkânlarımızla yerleştirmek. İnşallah bunu da mikro uydu fırlatma sistemimiz sayesinde gerçekleştirebileceğiz.”
İkinci, bu görevi gerçekleştirmek için son derece yetkin ve özverili bir ekiple çalıştıklarını, gerekli temel teknolojileri, birlikte hareket ettikleri üniversiteler, araştırma merkezleri ve ortaklar ile birlikte geliştirmek istediklerini belirtti.
Murat İkinci, uydu teknolojileri konusunda insan kaynağı eksikliğine dikkat çekti, özel sektörün de uydu teknolojilerine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün de kendi öz kaynakları ile geliştirdikleri, sahadaki askeri birliklerle komuta merkezleri arasındaki taktik haberleşme ihtiyacını karşılayacak “Aselsat Küp Uydu“nun 14 Ocak’ta SpaceX firması tarafından fırlatılacağını açıkladı.
Görgün, paneldeki konuşmasında, uydu teknolojileri üzerinde çalışan 150 kişilik bir ekiplerinin olduğu bilgisini verdi.
Hem yer sistemleri, hem de uydu yükü konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Görgün, “Özellikle uydu yüklerinde ASELSAN’ın farklı sektörlerdeki uzmanlık alanlarına göre optik istihbarat, haberleşme gibi alanlarda gerekli koordinasyonu sağlayarak eş güdüm içinde çalışıyoruz.” dedi.
Uyduda veri toplayan sistemler, bunların yeryüzünde alınıp işlenmesi konularında çözüm üretme çabası içinde olduklarını aktaran Görgün, “Türksat 5C üzerinde ASELSAN ürünlerini de görmüş olacağız.” diye konuştu.
Görgün, “2022’de fırlatılacak TÜRKSAT 6A üzerinde, X Band ve Ku Band görev yükleri ile birlikte ekipmanlarımız kullanılıyor olacak” bilgisini verdi.
ASELSAN’ın uydu ve yer sistemleri çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Görgün, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin uydu muhabere sistemi TUMSİS projesinde ASELSAN olarak saha alıyoruz. Her türlü gemi platformu için hücumbot eğitim gemisi vs bunlar için farklı boyutlarda antenler geliştiriyoruz. AKINCI gibi İHA ve hava platformları için uydu haberleşme sistemleri geliştiriyoruz.” bilgisini verdi.