Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 8 Ocak’ta fırlatılan TÜRKSAT 5A uydusunun alt sistem testlerinin sorunsuz tamamlandığını açıkladı.
Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, uydu üzerindeki tüm operasyonların planlandığı şekilde sorunsuz sürdürüldüğünü kaydetti.
Adil Karaismailoğlu, “Uydumuzu yörüngesine yükseltmeye başlamadan önce gerçekleştirilmesi gerekli kritik adımlardan olan güneş panellerinin açılması, elektrikli itki motorlarının bulunduğu kolların açılması, itki sistemlerindeki hazırlıkların tamamlanması işlemlerinin tamamı sorunsuz gerçekleştirilmiştir.” dedi.
Alt sistem testlerinin sorunsuz olarak tamamlanması ile uydunun yörünge yükseltme operasyonlarının da başladığı bilgisini veren Karaismailoğlu, “Türksat 5A uydusu 31 derece Doğu yörüngesine doğru gerçekleştirdiği yolculuğunu planladığı şekilde sorunsuz sürdürmektedir” ifadesini kullandı..
Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A uydusunun yörüngeye yolculuğu sırasında Dünya’ya uzaklığının değiştiğini vurgulayarak, Dünya’ya en yakın olduğu mesafenin 550 kilometreyi, en uzak olduğu konumda ise 55 bin kilometreyi bulduğunu belirtti.
Uydunun Dünya’ya yakın olduğu yerde hızının 3 bin 350 m/s olduğunun da altını çizen Karaismailoğlu, uydunun Dünya’ya 55 bin kilometre uzaklıkta bulunduğu konumda hızının 2 bin 300 m/s’ye kadar çıktığını kaydetti.
TÜRKSAT 5A’nın yörüngeye yükseltilmesi manevraları yaklaşık 4 ay sürecek.
Yörüngesine oturduktan sonra da 3,5 tonluk uydu, 1 ay süreyle Gölbaşı’ndaki yerleşkeden testlere tabi tutulacak, daha sonra hizmete girecek.
31° Doğu yörüngesinde 30 yıl boyunca kalacak olan TÜRKSAT 5A Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.
TÜRKSAT 5B’nin fırlatma tarihi ise Falcon 9’un programında Haziran ayı olarak görünüyor.