TÜRKSAT 6A’nın fırlatılması nedeniyle Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’nda düzenlenen törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat ve diğer yetkililer katıldı.
Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu TÜRKSAT 6A, Türkiye saatiyle 02.30’da Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40’tan uzaya gönderildi.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenen fırlatma operasyonu gecikmeli yapıldı.
Fırlatıldıktan 67 dakika sonra uydudan ilk sinyal alındı.
– 42 derece doğu boylamındaki yörüngesinde hizmet verecek
Dünya’dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak TÜRKSAT 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek.
8,4 kilovat güce sahip, 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki TÜRKSAT 6A ile Türksat’ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı içerecek şekilde genişleyecek.
Uydunun faaliyete geçmesiyle Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun %65’inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek.
Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus da 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.
Hizmet ömrü 15 yıl olan uydu, Dünya’nın manyetik alan koruması dışında hizmet vereceği için radyasyona dayanıklı olarak, %80’in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara’da TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) Türk mühendisleri tarafından üretildi.
TÜRKSAT 6A Projesi’nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT müşteri, TÜBİTAK UZAY proje yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer alıyor.
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya gönderilmesiyle ülkenin aktif uydu sayısı 9’a yükseldi.
Türkiye’nin, Türksat 6A öncesinde 5’i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3’ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu.
TÜRKSAT 6A, filonun 9’uncu faal uydusu haline geldi.