Taaruz helikopterlerinin başlıca kullanım amaçları; dost unsurlara yakın hava desteği vermek , tank, ZPT (zırhlı personel taşıyıcı) ve buna benzer hedeflere karşı üstün bir güç sağlamaktır.
Türkiye ilk defa terörle mücadele amacı ile 1990-1994 yıllları arasında 10 adet AH-1W Süper Kobra helikopteri envanterimize girdi. Süper Kobralar terörle mücadelede sıkça kullanılmaya başlandı ve teröristlerin korkulu rüyası haline geldi. Süper Kobra’lara ek olarak 1993 yılında ABD’nin hizmetten çıkarttığı yaklaşık 35 adet AH-1S VE AH-1P helikopterleri hizmete girdi. P ve S model Kobralar tek motorluydu. Ayrıca Süper Kobralara göre performansı daha düşüktü.
Kobra’lar Türkiye’nin ilk taaruz helikopterleriydi. Kobralar ilk olarak Vietnam Savaşında UH-1 helikopterlerine eskortluk etmek amacı ile üretilmeye başlandı. İran, İsrail, Japonya gibi bir çok ülke tarafından etkin olarak kullanıldı.
İsrail: Suriye, Mısır gibi orta doğu ülkelerinin tanklarına karşı kullanıldı ve şuanda İsrail Kobra’ları satılık durumda. Ürdün, İsrail Kobra’larının alımı için bir süredir uğraşıyor.
İran: Devrim öncesi aldığı AH-1T(Sea Cobra) modelini hala kullanmakta. İran bu helikopterleri İran-Irak savaşında da etkin olarak kullandı. İran’a ait AH-1T helikopterleri tam 5 Irak Mi-24 helikopterlerini vurdu.
Türkiye ek Süper Kobra talep etti ama ek olan Süper Kobra’ları alamadık. Rusya’dan Mi-28 talep edildi ama bu talep sonuçsuz kaldı. En son TAİ ortak üretmek için helikopter arayışına girdi ve en makul helikopter olarak İtalyan Agusta Westland şirketine ait A-129 Mangusta helikopteri seçildi.
Acil olarak 9 adet T-129 Block-1 üretimine karar verildi.Bu helikopter eldeki aviyoniklerle donatılıp hizmete girdi.T-129 Atak’lar üretilirken envatere 3 adet yeni AH-1W Süper Kobra hizmete girdi. Bu Süper Kobra’ların eski Kobra’lardan motor kısmı farklıydı bunun sebebi ısıya duyarlı füzelerin etkisini azaltmak içindi.
İlk T-129 Atak 22 Nisan 2014’de hizmete girdi. Günümüzde 17.si envantere giren T-129 terörle mücadelede etkili şekilde kullanılmakta ve her modelde kendini geliştirmektedir. Mildar radarı, Umtas füzesi, Cirit füzesi gibi yeni aviyonikler ve silah sistemleri ile hizmete girmekte olan T-129’un üretimi bittiğinde toplamda 60 adet T-129 hizmette olacak.
T-129 atik, hızlı ve güçlü helikopterdir. Sınıfının en fazla cephane taşıyan helikopterleri içindedir. 76 adet 70 mm’lik hydra roketi, (4’er adet olmak üzere 2 lançerli) 8 adet Umtas (ABD muadili Hellfire Füzesidir) füzesi, yerli üretim lazer güdümlü (4’er adet olmak üzere 2 lançerli) 8 adet Cirit füzesi (duruma göre daha az alabilir) taşıyabilir. 20mm’lik makineli topu ana silahıdır. Hava hedefleri için Stinger Füzeleri kullanır.Atak helikopteri tasarlanırken diğer taaruz helikopterlerinin zaaflarından arındırılarak tasarlanmıştır.
Taarruz helikopterleri Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır.Kara Harp okulu öğrencileri 4 senelik eğitimlerini tamamladıktan sonra isteyenler Kara Havacılık okulunda eğitim görür ve burada Ah-1W,S,P T-129 Atak, As-532 Cougar,S-70 Black Hawk,Uh-1H, CH-47 helikopterlerinin eğitimi görür.