Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Arıklı, Kıbrıs’ta yarım asrı aşan toplumlar arası görüşmelerin, Temmuz 2017’de Rumların Crans Montana’da masayı devirmesi ile son bulduğunu hatırlattı ve bundan sonra Türk tarafının, iki devletli çözüm modeline geçtiğinin altını çizdi.
Güney Kıbrıs’ın bir taraftan müzakerelerin yeniden Crans Montana’da kalınan yerden başlamasını isterken, diğer taraftan da silahlanmaya ve birçok devletle savunma iş birliği anlaşması yaparak bazılarına topraklarında hava, kara ve deniz üssü verdiğini belirten Arıklı, şunları ifade etti.
“Güney Kıbrıs’ın en son yaptığı hamle ise Larnaka kıyılarında Mari Bölgesi’nde bir deniz üssü kurma hamlesidir. Yunanistan’la inşa edilecek bu deniz üssü için ABD ve AB ile de anlaşıldığı açıklanmış ve bu iddia yalanlanmamıştır. Bu noktadan sonra artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Türkiye ile anlaşarak bir deniz üssü kurma vakti gelmiştir.”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde bu konunun ele alınması ve sonuçlanmasının en büyük temennileri olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Arıklı bu açıklamaları yaparken Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’nu kabul etti.