Katar Donanması için Anadolu Tersanesi tarafından inşa edilen silahlı eğitim gemilerinden ilki olan Al-Doha törenle denize indirildi.
Törene Millî Savunma Bakanı Dr. Hulusi Akar, Katar Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiyye ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de katıldı.
Akar, törende yaptığı konuşmada “Katar’la ilişkilerimiz her alanda mükemmel ve örnek bir seviyede bulunmakta. Her iki ülke, bölgesel konularda yakın bir iş birliği ve eşgüdüm içerisinde tek yürek, tek yumruk olarak hareket etmektedir. Şu gerçeğin altını bir kez daha çizmek istiyorum ki Türkiye olarak kendi güvenliğimizi nasıl görüyorsak, dost ve kardeş ülke Katar’ın güvenliğini de aynı şekilde görüyor ve önemsiyoruz” dedi.
Samimi arzularının bölgede barış, huzur ve istikrarın sağlanmasında önemli roller üstlenecek çok daha güçlü bir Katar ordusunun varlığı olduğunu dile getiren Akar, silahlı eğitim gemilerinin inşasını da bu amaçla atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin insan kaynağı ve potansiyeline vurgu yapan Akar, dünyanın ilk 100 savunma sanayi firması içerisinde bu yıl 7 firmanın yer aldığını hatırlattı.
Bununla yetinmediklerini de dile getiren Hulusi Akar, şunları söyledi:
“Bugün itibariyle askeri fabrikalarımız ve tersanelerimiz, vakıf şirketlerimiz ve özel sektör firmalarımız; kendi insan kaynağı ve mühendislik birikimi ile savunma ihtiyaçlarımızın %70’ini karşılamaktadır. 2023 yılına kadar bu oranı, çok daha yukarılara taşımak için gece gündüz demeden azim ve kararlılıkla çalışıyoruz.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de Türk savunma sanayiinin güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda son yıllarda birçok projeyi hayata geçirdiğini; projeler kapsamında 300’ü aşkın platformun ihraç edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Demir şöyle devam etti:
“Muharip güçlerden destek unsurlarına, arama ve kurtarmadan düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadeleye, karakol ve devriyeden maden kaynakları aramaya kadar geniş bir yelpazede, sadece askeri değil, sivil alanda projelerimizi gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemlerde İHA ve SİHA’ların yanı sıra insansız ve otonom deniz araçlarının kullanılabileceği, kara hava deniz unsurlarının müşterek görev icra edeceği, denizaltı platformlarından uçak gemilerine kadar çeşitli muharip deniz platformlarının ileri teknolojiye sahip yerli ve milli silah sistemleri ve sensörlerinin geliştirilmesini ve bunların ihracatının sağlanacağını umuyoruz.“
Katar, 2 adet Eğitim Gemisi (CTS) inşası için Türkiye ile sözleşme imzalamış, Al-Doha’nın inşasına geçen yıl başlanmıştı.
Al-Doha’nın Katar’a gelecek yıl, ikinci geminin de 2022’de teslim edilmesi planlanıyor.