Türkiye, her geçen gün gelişen uzay teknolojilerini yakalamak ve yeni teknolojileri geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Uzay Ajansının kurulması ile birlikte büyük uzay projeleri gerçekleştirmek isteyen Türkiye bu alanda alt yapı teknolojileri geliştiriyor. Geliştirilen bu teknolojiler sonucunda oraya çıkan ürünler önümüzdeki yıllarda ait oldukları yere, uzaya gönderilecekler.
Öyle ki 2020 yılı içerisinde Türkiye, uzaya 6 adet uydu gönderecek. Bu uyduların görevleri ve teknolojileri her birinde farklı olacak.
TÜRKSAT 5A:
TÜRKSAT uydu serisinin en gelişmiş ve en teknolojik özelliklerine sahip uydusu TÜRKSAT 5A, Türkiye’nin sadece yayıncılık alanında değil, uydudan genişbant internet sağlama alanında da büyük bir kapasiteye erişmesine imkan sağlayacak.
Uydunun, 2020 yılının ikini çeyreğinde ABD’nin Florida eyaletindeki SpaceX fırlatma rampalarından fırlatılması planlanıyor.
ASELSAT:
Aselsan tarafından geliştirilen küp uydu ASELSAT, X-Bant Verici, 3U boyutuna sahip platforma entegre edilmiş bir sistemden oluşuyor. 1-2 yıl hizmet vermesi planlanan uydu üzerindeki yüksek çözünürlüklü kameralar ile çekeceği görüntüleri X-Bant Verici üzerinden yer istasyonuna gönderecek. Ayrıca alçak yörünge ortamındaki radyasyon bilgileri tasarım faaliyetlerine geri besleme sağlanması amacı ile toplayacak.
LAGARİ-SAT:
STM tarafından geliştirilen LAGARİ uydusu sahada taktik görüntü ihtiyacının yakın gerçek zamanlı karşılanması, genel haritalama, orman ve bitki örtüsünün takibi, tarım alanlarının incelenmesi, doğal afet takibi gibi amaçlara yönelik olarak görev yapacak keşif gözetleme takım uydu sisteminin ilk uydusudur.
Alçak İrtifa Yörüngesinde (Low Earth Orbit) görev yapacak olan, görev yükü olarak siyah-beyaz ve renkli nokta/şerit görüntü alma kabiliyetlerine sahip yeni nesil elektro-optik kamera taşıyan LAGARİ, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü mikro uydusu olma özelliğini taşıyor.
PİRİ-SAT:
STM tarafından geliştirilen PİRİSAT, 6U (10 cm x 20 cm x 35 cm) boyutu ile nano uydu sınıfında yer alıyor. Takım (constellation) hâlinde kullanılması planlanan uyduların uzaya yerleştirilmesi ile Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) hayata geçirilecek. Uzay tabanlı bir sistem olan OTS, gemilerin açık denizlerde ve tehlikeli sularda, daha güvenli seyrüsefer gerçekleştirmelerine imkân vermesi amacıyla geliştirildi.
Güvenli bir iletişim vasıtası olma özelliği taşıyan OTS’yi kullanan bir gemi, sistem üzerinden; adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, boyutları, gideceği liman ve tahmini varış zamanı gibi detaylı bilgileri yayınlayabiliyor. Bu sayede, gemilere, daha güvenli bir seyrüsefer imkânı sağlanması ve denizcilik otoritelerinin de deniz trafiğini daha sağlıklı izlemesi hedefleniyor.
Grizu 263A:
Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takımı tarafından geliştirilen ve dünya çapındaki yarışmalarda büyük başarılara imza atmış olan Grizu 263A Pocketqube Uydu, Türkiye’de üretilen ilk Pocketqube uydu olma özelliğini taşıyor.
5x5x5 boyutlarında olacak olup uzayda 3 ile 5 yıl görev yapacak şekilde tasarlanan uydu, yaklaşık olarak 500.000 metre irtifada yörüngeye yerleştirilecek. Görev yükü olarak görüntü sistemi tasarlanıp uzay verileri için de bir sensör sistemi planlandı.
SSS-2B SAT:
Asya-Pasifik Uzay İş Birliği Teşkilatı (APSCO) üyelerinin geliştirdiği küçük uydu sistemi SSS-2B, üye ülkelerin uzay çalışmalarında eğitim ve test faaliyetlerine yardımcı olacak. SSS serisinin Tübitak tarafından geliştirilen versiyonu SSS-2B için 2018 yılında sözleşme imzalanmıştı.