Fransa merkezli SPAD’den Ana Muharebe Tankı (AMT) ve Zırhlı Araç Uzman Mekanik Tasarım Mühendisi Marc Chassillan, Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’ne katıldı.
Sınır Ötesi Operasyonlarda Fransız Ordusunun Kara Araçları ile Lojistik Çözümleri konulu bir sunum yapan ve Lojistik Destek Paketlerinin İhracat Kalemi Olarak Pazarlanması konulu oturumu yöneten Marc Chassillan, Türk savunma sanayisi ve Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türk savunma sanayisini 1990’lı yıllardan beri yakından takip ettiğini belirten Chassillan, sektörün etkileyici bir gelişim izlediğini bildirdi.
Dünyada savunma sanayisi alanında hırslı ve pozitif anlamda agresif bir büyüme stratejisi sergileyen iki ülke olduğuna dikkat çeken Chassillan, bu ülkelerden birinin Türkiye diğerinin ise Güney Kore olduğunu söyledi.
Chassillan, her iki ülkenin de neredeyse sıfır noktasından bugünkü başarılı konuma gelmesinin tüm dünyada ses getirdiğini de vurguladı.
Chassillan, Türkiye’nin özellikle İHA’lar konusundaki başarısının Avrupa’nın yakın merceğinde olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’yi alt tedarikçiler ve küçük parça bileşenleri konusunda avantajlı gördüğünü belirten Chassillan, “Türkiye’nin savunma sanayisi alanında çalışan hem kaliteli hem de çok sayıda alt tedarikçisi bulunuyor. Yüksek kalitede düşük maliyetli üretim yapabiliyorsunuz. Türkiye’nin Avrupa’ya yakın konumu sayesindeki lojistik avantajı da buna eklendiğinde ihracatta çok önemli bir potansiyeliniz olduğunu düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin sahip olduğu güçlü ve büyük ordunun Avrupa ile kıyaslandığında askeri lojistik konusunda çok önemli bir avantaj sağladığını açıklayan Chassillan, “Bu büyük ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için güçlü bir lojistik yeteneğe ihtiyaç duyulduğu açık ve Türkiye bu alanda önemli bir tecrübeye sahip” ifadelerini kullandı.
Chassilan, Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi (DLSS) hakkında ise şunları söyledi:
“DLSS savunma sanayisi için çok önemli bir etkinlik oldu. Avrupa’da lojistik alanına odaklanmış zirve sayısı çok sınırlı. Bu açıdan DLSS sadece Türkiye için değil global anlamda da önemli bir etkinlik. Bu yıl ilki gerçekleşen DLSS, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin lojistik alanındaki ihtiyaçlarının yeniden gözden geçirilmesi için fırsatlar sundu. Oturum konuları ve konuşmacıları oldukça etkileyiciydi. Askeri lojistiğin dijitalleştirilmesi konusu özellikle çok önemliydi. Dijitalleşme askeri lojistikte verimlilik için kilit bir rol üstlenecek. Savunma sanayisinde iyi ürünler ve nitellikli insan gücü her zaman en öncelikli ihtiyaç olacak; ancak dijitalleşme, süreçlerin daha hızlı, daha iyi ve daha az maliyetle yürütülmesini sağlayacak. Özellikle sektörün genç üyelerine bilgi aktarımı konusunda da dijitalleşmenin gücünü kullanmak önemli.”