Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan Türk karasularına girerek göçmen botunu taciz eden Yunan Sahil Güvenlik botunu, Türk botu kovaladı.
Olay dün (7 Mart) yaşandı.
Göçmenlerin içinde olduğu botu taciz eden ve zaten zor durumdaki insanların hayatını acımasızca tehlikeye atan Yunan botunu kovalamaya başlayan Türk Sahil Güvenlik Botu, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir görüntüye imza attı.
Görüntüler sosyal medyada yayınlandıktan sonra büyük ses getirdi.
(Olaya İlişkin Videoyu İzleyebilirsiniz)
Sahil Güvenlik Komutanlığı, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin huzuru için hızlı ve etkili müdahale prensibiyle görevlerini başarıyla yerine getiriyor.
TAKİPTE KALAN BOT: ARAMA KURTARMA BOTU
Heyecanlı görüntülerdeki Türk botu Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterinde bulunan, Damen Tersanesi ve Rolls-Royce tarafından üretilen arama kurtarma botu.
Azami 33 kts hıza yükselebilen bot, kendisini diğer botlardan ayıran bir özelliğe sahip.
Arama kurtarma botu, alabora olduğunda kendiliğinden doğrulabiliyor.
KAAN SINIFI BOTLAR HIZI ÇEVİKLİĞİ İLE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterinde bulundurduğu diğer botlar ile de olaylara hızlı ve etkin müdahale gerçekleştirebiliyor.
Sahil Güvelik Komutanlığı, KAAN 33-29-19 ve 15 sınıfı botlarla Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi’ndeki olaylara ani müdahalede bulunabiliyor.
İstanbul merkezli Yonca-Onuk Tersanesi tarafından tasarlanan ve üretilen MRTP sınıfı botlar, özellikle yasa dışı faaliyetlerin tespiti, önlenmesi, arama kurtarma ve devriye maksadıyla görevlendiriliyor.
KAAN 33 adı ile komutanlığa hizmet veren Yonca-Onuk MRTP34 ani müdahale botu, MRTP serisi botların daha ağır silah yükü ile donatılmaya uygun üretilmiş modeli.
MRTP16 (KAAN 19), sahip olduğu iki adet su jeti sayesinde dört deniz durumunda dahi 40 kts hız yapabilme kabiliyetine sahip.
Gövde yapısı sayesinde radar ve akustik izi düşük olan MRTP16, ASELSAN tarafından geliştirilen Muhafız stabilize silah sistemine sahip.
KAAN 19, ileri kompozit malzeme ile üretilmesinden ve hafif yapısından ötürü 65 kts+ hıza çıkabiliyor.
11 mürettebatın görev yapabildiği MRTP16 (KAAN 19) ekonomik hızla 300 deniz mili menzile erişebiliyor.
KAAN 15 sınıfı botlar konfigürasyona bağlı olarak azami 60+ kts hıza erişebiliyor.
İleri kompozit malzemeden üretilen ve ekonomik hızda 350+ deniz mili menzile erişebilen MRTP20’de (KAAN 15) 11 mürettebat görev yapabiliyor.
ARES’İN SAGET’LERİ GÖZ AÇTIRMIYOR
Antalya merkezli Ares Tersanesi tarafından geliştirilen ARES 42 Hector adlı SAGET botları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, devriye faaliyetlerini çok daha etkin gerçekleştiriyor.
ARES 42 Hector (SAGET) botları, sığ sularda görev icra edebiliyor.
10 metre uzunluğa ve 2 tonluk deplasmana sahip botlar 30 kts hız yapabiliyor.