6. Uluslararası Antarktika Bilim Seferi kapsamında 9 Şubat’ta yola çıkan 24 kişilik Türk ekibinin ilk durağı Brezilya’nın başkenti Sao Paulo kenti oldu.
Buradan Şili’nin başkenti Santiago’ya geçen ekip, ülkenin güneyindeki Punta Arenas kentine, ardından da Puerto Williams’a ulaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Güney Yarımküre’de yerleşimin olduğu en son nokta niteliğindeki Puerto Williams’ta 3 gece konaklayan ekibin yaklaşık 2 saatlik uçak yolculuğuyla Antarktika’nın King George adasına ulaştığını söyledi.
Varank, şöyle dedi:
“Kıtaya herhangi bir canlı organizma taşımamak için ekip uçaktan inerken ayaklarını dezenfektan suda temizleyerek karaya ayak bastı. Antarktika uçağında Belarus ve Bulgaristan’dan gelen 2 bilim insanıyla buluşan Türk ekibi, King George Adası açıklarında bulunan ve 30 gün boyunca çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isimli araştırma gemisine helikopter ve zodyak botlarla geçti.“
Türk bilim ekibinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırma enstitüleri ve üniversitelerden bilim insanları ve uzmanlar yer alıyor.
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy da bu seferin farklı bir tarafının, milli ekipmanlarla gidilmesi olduğuna dikkat çekti.
Özsoy şöyle devam etti:
ASELSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK SAGE, kurumlarımızdan getirmiş olduğumuz ekipmanlarla, milli ekipmanlarla hem seferin sağlıkla emniyetini sağlamak, hem de aynı zamanda bu ekipmanların denenmesi testlerinin yapılması faaliyetlerini de icra edeceğiz.”
Antarktika Bilim Seferi’nde iletişim, ASELSAN’ın tasarım ödüllü 3700 el telsizleriyle sağlanacak.
HAVELSAN’ın gemiler ve deniz platformları için geliştirdiği GNSS (Küresel Konum Belirleme Sistemi) alıcısı da ilk görevini kutuplarda yapacak.
Ekipte, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yer alıyor.