Türkiye ve Libya Hükümeti arasında 27 Kasım 2019’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası” kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları Libya’da askeri eğitim ve danışmanlık görevi icra ediyor.
Meşru hükümeti devirmeye çalışan Halife Hafter’e bağlı unsurlar, işgal ettikleri yerlerden çekilirken pek çok bölgeyi el yapımı patlayıcılar ile tuzaklıyor.
Libya hükümetinin talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı bomba imha ekipleri, yerleşim bölgelerindeki el yapımı patlayıcıları ve bombaları temizliğe başladı.
Anadolu Ajansından Enes Canlı’nın haberindeki fotoğraflarda Libya’daki patlayıcı temizliği sırasında Elektroland Defence firması tarafından tamamen yerli imkânlarla geliştirilip üretilen TMR-I DİNÇER ve TMR-II Çetin Patlayıcı İmha Robotu’nun da faal bir şekilde kullanıldığı görülüyor.
TMR-I DİNÇER Patlayıcı İmha Robotu, 5 eksen robotik kol ve yeni nesil paletli yürüyüş kabiliyetine sahip.
EOD/IEDD keşif gözlem işlemlerini gerçekleştirerek alan temizliği sağlanmasında yardımcı olan DİNÇER, 360 derece dönebilen kıskacı ile şüpheli nesne veya cisimlere anında müdahale imkânı sağlıyor.
DİNÇER’in modüler yapısı sayesinde istenilen faydalı yükler takılabilirken, engel ve hendek geçebilme, merdiven ve rampa tırmanabilme özellikleri sayesinde her türlü arazi şartında görev yapabiliyor.
Kullanıcı tarafından kontrol konsoluna video ve resim kaydedebilme özelliğine sahip olan DİNÇER, operasyon sonrasında kayıtları izleyebilme imkânı tanıyor.
3 saate kadar operasyon süresine sahip DİNÇER, 500 metre kablosuz kontrol alanı ile kullanıcısına güvenli bölgeden müdahale imkanı sağlıyor.
DİNÇER, şarj edilebilir bağımsız bir bataryaya da sahip.
TMR-II ÇETİN ise 2 saate kadar kesintisiz operasyon süresi ve 250 metre kablosuz kontrol alanı ile uzun süren ve tehlikeli operasyonlarda etkin rol oynuyor.
DİNÇER gibi ÇETİN’de rampa tırmanabiliyor, engel ve hendek aşabiliyor.
ÇETİN, av tüfeği, probe, kablo makarası, tırmık, kontrol paneli, su topu, keski, çevre izleme kamerası, makas ve gözlük gibi aksesuarlara da sahip.
Robot kolun sökülüp/takılması için picatinny ray sistemine sahip ÇETİN, 25 kilogram azami faydalı yük taşıyabiliyor.