TUSAŞ Motor Sanayi TEI, 13 adet PD170 milli turbodizel motoru, Alp Havacılık ise dinamik komponentler ve iniş takımlarını TUSAŞ’a teslim etti.
Teslimatlar dolayısıyla Eskişehir’de iki ayrı tören düzenlendi.
İlk tören, Alp Havacılıktaydı…
ALP HAVACILIK’TAN T-70’LERE İNİŞ TAKIMI VE DİNAMİK KOMPONENT TESLİMATI
Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında Alp Havacılık tarafından üretilen ve T-70 helikopterinde kullanılacak dinamik komponent ve iniş takımları, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ’a teslim edildi.
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir törende, proje kapsamında gerçekleştirilen teslimatlar ve programın genel işleyişi hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Demir şöyle dedi:
“Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında önemli bir aşamasının gerçekleşmesine şahitlik ediyoruz. 2017 yılında açılışını yaptığımız bu tesiste böyle netice aldığımız bir törenin gerçekleştirilmesi bize gurur veriyor, bu açıdan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. T70 programı kapsamında 6 ayrı kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda 2 farklı konfigürasyonda 109 helikopterin üretilmesini planlıyoruz. Ancak bu 109 rakamının daha da artması muhtemel ve bu konuda bazı çalışmalarımız var.”
Türk Genel Maksat Helikopter Projesinin savunma sanayi açısından önemine de dikkat çeken Demir,
“Burada önemli bir kavramın altını çizmek gerekiyor. Bu proje kapsamında uygulamakta olduğumuz politikalar neticesinde yerlilik oranımız %63’e ulaşmıştır. Alp Havacılık artık parça üreten bir şirketten, alt sistem yapan, entegre eden bir boyuta gelmek üzere. Eskişehir havacılıkta önemli bir merkez oldu ve daha da olacak. Ülkemize ilişkin uygulanan bazı kısıtlamalar ve F-35 projesinde yaşanan durdurmalar gibi irili ufaklı ambargo kararları bizim önümüzü kesemez; bizi daha da hızlandırır.” dedi.
Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata da olmak istedikleri yere bugün itibarıyla ulaştıklarını, detay parçasından son testine kadar sistem üretimi yapan bir şirket haline geldiklerini ifade etti.
Alp Havacılığın iniş takımı, dişli kutusu, sistem üretim kabiliyetlerini kazandığını vurgulayan Alpata, bunu Savunma Sanayii Başkanlığı ve devletin destek ve yönlendirmesiyle, Endüstri 4.0’ın ilk örneklerini gerçekleştirerek başardıklarını belirtti ve “İlk teslimini yaptığımız bu ürünler rahmetli babama verdiğim son sözümdür” diye konuştu.
Daha sonra ilk komponent ve iniş takımlarının teslimine ilişkin tutanağa Alp Havacılık Genel Müdürü Şenay İdil ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil imza koydu.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ise teslimat tutanağının imzalandığına dair şahitlik yaptı.
İLK MİLLİ TURBODİZEL MOTOR PD170 TESLİM EDİLDİ
Eskişehir’deki ikinci tören ise TUSAŞ Motor Sanayii TEI tesislerindeydi.
TEI tarafından geliştirilen 13 adet PD170 turbodizel motor, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ’a teslim edildi.
Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir törende, TEI’nin, ANKA İHA için ürettiği motorun gurur kaynakları olduğunu belirterek, “PD-170 motorumuz, şu anda ilk uçuşlarını gerçekleştiren Akıncı İHA’mızın da bir modelinin motoru olarak kullanılmaya başlanacak. Yani milli İHA’mız Akıncı, mili motorumuzla uçacak” dedi.
TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit ise 2019 yılı içerisinde 13 adet PD170 motoru üretme sözü verdiklerini ve sözlerini tuttuklarını söyledi.
Konuşmaların ardından motorlar temsili olarak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ’a teslim edildi.
Sözleşme kapsamında toplamda 40 adet PD170 teslim edilecek.
MALE sınıfı İHA’larda kullanılması amacı ile geliştirilen 170 HP gücündeki motor minimum 20,000 feet irtifada, maximum 40,000 feet irtifada hizmet verebiliyor.
TEI TÖRENİNDE TS1400 SÜRPRİZİ
TUSAŞ’ın yürüttüğü Gökbey Helikopteri Projesinde helikoptere güç verecek TEI TS1400 turboşaft motorunda önemli bir aşamanın daha başarıyla tamamlandığı belirtildi.
Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’nin önemli kilometre taşlarından birisi olan ‘Çekirdek Motor Testi’ kabul süreci Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin katılımı ile 16-17 Aralık 2019 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi.
Deniz seviyesi hava maksimum kalkış gücü 1400 SHP olan ve deniz seviyesi hava maksimum tek motor (30 saniye) gücü 1600 SHP olan motorun 16 Aralık 2019’da gerçekleştirilen ‘Çekirdek Motor Testi’ kapsamında; kalibrasyon ve konfigürasyon kontrolleri 1 saat 45 dakikalık test icrası ve test sonuç değerlendirmeleri başarıyla tamamlandı.