Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK tarafından başlatılan “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı” 2021 yılı çağrılarının değerlendirme süreci tamamlandı.
Programlar 4 başlıkta düzenlendi.
Bunlar: 2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı, 2232-B Uluslararası Lider Genç Araştırmacılar Programı, 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı ve 2247-D Ulusal Genç Araştırmacılar Programı.
TÜBİTAK bu programlarla, bilimsel ve teknolojik çalışmalarıyla öne çıkan ve yurt dışında çalışma deneyimine sahip nitelikli araştırmacıları Türkiye’ye gelmeleri için teşvik etmeyi hedefliyor.
TÜBİTAK Bilim İnsanları Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “beyin göçünü tersine çevirmeye yönelik” programlar kapsamında 47’si Türk 63 araştırmacı geliyor.
Bu araştırmacılar, Thomson Reuters Corporation tarafından yayınlanan “En Fazla Atıf Alan Araştırmacılar Listesi”nde QS (Quacquarelli Symonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralaması kapsamındaki üniversitelerde yer alıyor.
Aynı zamanda, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirkette; Scimago Kurumlar sıralamasında kendi alanında ilk 250 kurumda; CBInsights tarafından yayınlanan “Unicorn” şirketler listesinde, Crunchbase veri tabanına göre son 5 yılda kurulup son 5 yılda en fazla yatırım alan ilk 1000 firma listesinde yer alan başarılı start-up’larda çalışan araştırmacılar olarak da dikkat çekiyor.
Desteklenen araştırmacılara 20.000 ila 24.000 lira Yaşam Gideri Bursu, 2.250 lira Aile Yaşam Gideri Bursu, sağlık sigortası ve yol desteği sağlanacak.
Araştırmacıların Türkiye’de öncü bilimsel araştırmalar yapabilmesi için 500.000 ila 1.000.000 lira Başlangıç Paketi Ödeneği, 720.000 liraya kadar Araştırma Desteği, Proje ekibinde yer alacak kişilere yönelik burs ve proje teşvik ikramiyesi ile Ev Sahibi Kurumlara Yönelik Kurum Hissesi Desteği veriliyor.
Bu desteklerin yanı sıra ilk kez bu yıl aynı program ile daha önce Türkiye’ye gelerek çalışmalarına başlayan lider araştırmacılar tarafından yeni araştırmacılara mentorluk desteği de sağlanacak.
Yurt içindeki bilim insanlarına destek vermek amacıyla başlatılan ve daha sonra deneyimli genç araştırmacılar için iki farklı kurguyla tasarlanan “Ulusal Lider ve Ulusal Genç Araştırmacılar” programı ise sonuçlandı.
Değerlendirme sonucunda 42 kişi araştırmacı destek almaya hak kazandı.