Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) tarafından düzenlenen 7. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesinin teması sektörel iş birliği ve nitelikli iş gücüydü.
ODTÜ, ODTÜ TEKNOKENT ve TSSK tarafından düzenlenen 7. Proje Pazarı, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti.
ODTÜ Teknokent Ampute Futbol Takımı etkinliğin onur konuğuydu.
Proje Pazarı, savunma sanayii sektöründe yer alan büyük, orta ve küçük ölçekli firmaların aralarındaki ilişki ve iletişimi geliştirerek birlikte daha çok projeye imza atmalarını amaçlıyor.
“KÜMEMİZ İLE İLGİLİ FARKINDALIĞI ARTIRMAYI VE İŞ BİRLİKLERİMİZİ GELİŞTİRMEYİ HEDEFLEDİK”
Açılış Töreninde ilk olarak konuşan TSSK Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Öktem, bu yılki etkinliğin teması olarak “sektörel iş birliği” ve “nitelikli iş gücü”nü belirlediklerini söyledi.
İş birliğinin kendileri için çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Öktem, “Geçen yıl bir dizi temasta bulunarak kümemiz hakkındaki farkındalığı arttırmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefledik” dedi.
“50’NİN ÜZERİNDE PROJE ÇALIŞMASI DEVAM ETMEKTE”
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise ODTÜ TEKNOKENT’in savunma sanayii alanındaki AR-GE çalışmalarının hız kazanması sonucu kurulduğunu söyledi.
ODTÜ’nün uzun yıllardır savunma sanayii firmaları ile iş birliği yaptığını kaydeden Kök, “Sadece 2019 yılı içerisinde 50’nin üzerinde savunma sanayi firmasıyla, devlet destekli veya burs kaynaklarıyla oluşturulan projelerin çalışmaları devam etmekte” dedi.
ASELSAN, ÇÖZÜM ORTAKLARINDAN 741 MİLYON DOLARLIK HİZMET VE ÜRÜN SATIN ALDI
ASELSAN Deniz Sistemleri Programları Direktörü Behçet Karataş da ASELSAN’ın bugüne kadar 43 farklı ilde 2 bin 500’ün üzerinde firma ile faaliyetler yürüttüğünü söyledi.
Stratejik iş birliği yaptıkları firma sayısının 36’ya ulaştığını dile getiren Karataş,
“Bugün itibariyle TSSK üyesi yaklaşık 80 firma ile ikili iş birliğimiz bulunmaktadır. Bu da üyelerin yüzde 75’ini oluşturmaktadır” dedi.
Karataş, 2019 yılında ASELSAN’ın yerli çözüm ortaklarından 741 milyon dolarlık hizmet ve ürün satın alındığını da ifade etti.
“SAVUNMA ENDÜSTRİSİ EKONOMİK OLARAK ÇOK ÖZEL BİR YERE SAHİP”
HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bu yıl 180 milyar dolar ihracat hacmi ile dünya sıralamasında 33. sırada yer aldığını hatırlatarak, ekonomik büyüklükle ihracat sıralaması arasındaki farka değindi.
Savunma sanayisinin ulusal güvenlik için çok hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Atalay, “Aynı zamanda savunma endüstrisi yüksek katma değerli bir endüstri olmak dolayısıyla ekonomik olarak çok özel bir yere sahip” ifadelerini kullandı.
Atalay, “HAVELSAN’ın AR-GE nitelikli işlerinin, toplam işlerimizin içindeki payı, satışlarımızın içindeki payı yüzde 20 mertebesinde. Dolayısıyla savunma sanayisinin pek çok şirketinde de benzer figürler olduğunu biliyoruz. Toplam AR-GE harcamaları ya da AR-GE nitelikli işler savunma alanında çok yüksek. Dolayısıyla zaten yüksek katma değerli ürünlerin üremesi de buradan söz konusu” dedi.
“YETENEKLİ İNSANLARIN YURT DIŞINA GİTMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞMAK YERİNE ONLARA EN İYİ ÜLKENİN BURASI OLDUĞU BİLİNCİ AŞILANMALI”
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay da törende yaptığı konuşmada, 32 milyon çalışanı olan bir ülkeyi düzeltmek veya verimliliği artırmak gibi bir iddiaları olmadığını belirterek, “Karar vericilere doğru veri sağlamak, dolayısıyla veriye dayalı karar verme süreçlerine destek olmak gibi bir iddiamız var” dedi.
Yetenekli insanın nerede fırsat varsa oraya gittiğini söyleyen Atay, “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olarak amacımız bu insanları engellemeye çalışmak değil; ‘başkaları da bizim ülkemizi tercih edebilsin, bizim insanımız başka bir ülkeye giderse eninde sonunda gelmesi gereken en iyi ülkenin burası olduğunu görsün’ bilincini aşılamak olarak algıladık. Bu doğrultuda Türkiye’de Erzurum’dan Edirne’ye kadar 10 ayrı üniversitenin koordinasyonunda 130 üniversitesinin katıldığı ‘Yetenek Her Yerde’ etkinliğini başlattık” diye konuştu.
“BAĞIMSIZ POLİTİKALAR İÇİN ÜLKEMİZİN HIZLA DEĞİŞEN TEKNOLOJİYE UYUM SAĞLAMASI GEREKİR”
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu ise savunma teknolojilerinin hızla değiştiğine dikkat çekti.
Hızla değişen teknolojiye uyum sağlamanın hayati önem taşıdığını söyleyen Kavaklıoğlu, “Bağımsız politikalar uygulayabilmek için ülkemizin hızla değişen teknolojiye uyum sağlaması gerekir” ifadesini kullandı.
“SAVUNMA SANAYİSİNİN ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMİ ANLAŞILMIŞ DURUMDA”
Son olarak kürsüye gelen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2019-2023 dönemi stratejik planına değinerek, “Silahlı kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını, sürekli gelişim anlayışı ile azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkanlarla karşılamak ve sürdürülebilir savunma sanayi içinde savunma ihracatını artırmak üzere savunma sanayinin ekosistemini güçlendirmek, savunma sanayinde edinilen tecrübeleri sivil sektöre yayılmasını temel amaç olarak belirledik” dedi.
Türkiye’nin etrafının ateş çemberi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, “Güçlü olmamız gereken alanların başında savunma geliyor. Rahmetle andığımız şehitlerimiz varsa ve akabinde hemen çok etkin bir karşılık verebiliyorsak işte bu ‘güç’ anlamına geliyor. 70’li yıllardaki ambargonun ardından milli savunma sanayisinde bir hızlanma yaşadık. Bugünlerde tekrar görüyoruz ki bu hızlanmanın çok daha artarak devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Açılış töreninin ardından plaketler takdim edildi ve aile fotoğrafı çekildi.
Prof. Dr. İsmail Demir ve beraberindekiler sergi alanındaki firma stantlarını da ziyaret etti.
“ÜNİVERSİTELERİN ARAŞTIRMA ALTYAPILARI İLE GİRİŞİMCİLERİ BİR ARAYA GETİRMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Etkinliğin öğleden sonraki oturumunda konuşan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar, üniversite altyapılarının ticari ürünlere ve hizmetlere dönüştürülmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Alemdar, “Üniversitenin araştırma altyapısı ile girişimcileri bir araya getirmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN DENEYİMLERİ BU COĞRAFYADA ÇOK DİKKATLİ OLUNMASINI TAVSİYE EDER”
ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Alemdar’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Küresel ve Bölgesel Trendler Çerçevesinde Türkiye’yi bekleyen Sorunlar ve Meydan Okumalar” başlıklı bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Türkiye’nin büyümeye başlaması, gelişmesi ve zenginleşmesinin bazı ülkeleri rahatsız ettiğini dile getiren Bağcı, “Türkiye’nin tarihsel, diplomatik ve askeri deneyimleri bu coğrafyada çok ama çok dikkatli olunmasını tavsiye eder” dedi.
Prof. Dr. Bağcı’nın konuşmasının ardında Sektörel İş Birliği Paneli düzenlendi.
TSKK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Yıldırım Kalkan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacı olarak Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, SaSaD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak, TÜBİTAK Başkan Danışmanı Orkun Hasekioğlu, Yalçıner Patent Kurucusu Uğur Yalçıner ve FNSS İş Geliştirme Müdürü Haldun Olgun yer aldı.
İlk olarak konuşan SSB Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, savunma sanayi sektörünü büyütme hedeflerinin olduğunu söyledi.
Alt sektör firmalarının uzun vadeli strateji oluşturarak dışarıya daha fazla açılmalarının sağlanmasının da gerektiğini ifade eden Çizgel, “Bu kapsamda 35 alt sektör ile bir SSB Çalıştayı yapacağız” dedi.
SaSaD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak da ülkelerin güvenliklerini sürdürebilmeleri açısından savunma güçlerinin çevik ve etkin bir şekilde her zaman hazır tutulmasının çok önemli olduğunu söyledi.
TÜBİTAK Başkan Danışmanı Orkun Hasekioğlu ise TÜBİTAK’ın çalışmaları ve verdiği desteklerden bahsetti.
Türkiye’nin büyük savunma projelerinde TÜBİTAK’ın farklı aşamalarında yer aldığını da söyleyen Hasekioğlu, “Birçok firmamız projelerde alt firma olarak yer alıyor. Bu firmalarımızın projelere vereceği katkıyı daha da arttırabiliriz” diye konuştu.
Yalçıner Patent Kurucusu Uğur Yalçıner ise yaptığı konuşmada, patentler ve buluşların hak sahipliği ve hak sahipliğinin korunmasına ilişkin bilgi verdi.
FNSS İş Geliştirme Müdürü Haldun Olgun da FNSS’nin kurulduğu günden beri hem alt yüklenicileri geliştirme hem de iş ortaklığı oluşturma konusunda önemli çabalar sarf ettiği belirtti.
Olgun, yerlileştirme yolunda önemli hız kazandıklarını kaydetti.
7. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi kapsamında Nitelikli İş Gücü Paneli de düzenlendi.
TSSK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Ünal’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Savunma Sanayii Başkanlığı Personel Daire Başkanı Ali Arslan, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başmüşaviri Semih Süslü, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanı Ömer Faruk Ursavaş, TOBB Savunma Sanayii Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, PERYÖN İç Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Aksu ve HRM Danışmanlık Genel Müdürü Bürge Atalay panelist olarak yer aldı.
İlk olarak söz alan TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanı Ömer Faruk Ursavaş, TÜBİTAK’ın destek programlarına ilişkin bilgi verdi. Ursavaş, uluslararası Lider Araştırmacı vasfını taşıyabilecek herkese TÜBİTAK’ın destek vereceğini de belirtti.
Savunma Sanayii Başkanlığı Personel Daire Başkanı Ali Arslan ise nitelikli insan gücünün artmasıyla savunma sanayinin daha da güçleneceğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başmüşaviri Semih Süslü de sanayisindeki nitelikli iş gücü konusunda yaşanan sorunları dile getirdi.
Süslü, üniversitelerde düzenledikleri fuarlarla yetenekli öğrencileri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.
TOBB Savunma Sanayii Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan ise nitelikli iş gücünü arttırmaya ve beyin göçünü azaltmaya yönelik stratejiler ve politikalar yürütmeye başladıklarını söyledi.
PERYÖN İç Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Aksu, Avrupa Birliğinde her 1000 kişiden 11’inin, Türkiye’de ise her 1000 kişiden sadece 4’ünün AR-GE personeli olduğunu söyledi.
HRM Danışmanlık Genel Müdürü Bürge Atalay da insan kaynakları ve sektörel boyuta ilişkin bilgiler verdi.
Atalay, nitelikli iş gücünün farklı ülkelere transfer edilmesinin savunma sanayisinde sorun yarattığını söyledi.