Güney Kore Hava Kuvvetleri, 2021 yılında 20 adet daha F-35’i envanterine katmak istiyor. Güney Kore’nin kendi ileri nesil savaş uçağı programı olan F-X Phase 3 Programının ikinci aşaması başarı ile tamamlanmaya yakınken gelen bu açıklama programın ilerleyişini sorgulattırdı.
Güney Korelilerin siparişini vereceği ek 20 adet F-35’in maliyetinin yaklaşık olarak 3,35 milyar dolar olacağı biliniyor. Ancak siparişi verilecek F-35’lerin hangi versiyonda olacağı (A?, B?, C?) bilinmiyor. Güney Kore mevcut verdiği siparişler ile 2021 yılına kadar 40 adet F-35’i envanterine katacak.
Trump Güney Kore’den Daha Fazla Silah Almalarını İstedi
Trump 2019 Haziran’da G-20 zirvesinden bir hafta önce yaptığı açıklamada Güney Kore Başkanı Moon Jae-in’den daha fazla F-35 almalarını isteyeceğini belirtmiş ve gerçekten G-20 zirvesinde yapılan ikili görüşmelerde bu isteğini Jae’ye iletmişti. Trump, Jae’ye ABD’den daha fazla silah almaları gerektiğini bildirmişti. TAHSAVUNMA‘ya göre Güney Kore bu isteğe uyarak ek siparişi düşünüyor ve kendi programını sorgulattırıyor.
Silah Tüccarı: ABD
Amerika Birleşik Devletleri, ekonomik gücünün çok büyük bir bölümünü silah ihracatından kazanıyor. Dünya genelinde artış gösteren “yerli savunma sanayii” ABD’nin eskisi gibi silah pazarına hakim olabilmesini güçleştiriyor. Bu nedenden ötürü ülkelerin kendi başlarına veya farklı ortaklarla silah sistemi geliştirmesi ABD’nin çıkarlarına uymadığı gibi onun ekonomisine zarar veriyor.
ABD bu nedenin büyük etkisinden dolayı (başka nedenlerde buna dahil) Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Hindistan’a S-400 alımı nedeni ile CAATSA yaptırımı tehdidinde bulunmuştu. Hatta ABD ileri giderek Avrupa Birliği’ni bile mektupla tehdit etmiş ve “AB’nin kendi projelerinde ABD’yi tercih etmediği takdirde askeri ambargolarla karşılacağını” belirten bir yazı yazılmıştı.