TRtest Genel Müdürü Bilal Aktaş, TRT Radyo 1’de Belma Şahaner’in hazırlayıp sunduğu “Yerli ve Milli” programına konuk oldu.
Konya’da da bir test merkezi kuracaklarını söyleyen Aktaş, “Mevlana Kalkınma Ajansı projeyi destekledi. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığımız da projeyi onayladı. İnşallah 2023’ün ilk aylarında buradaki test merkezimizde faaliyete geçilerek Türkiye’nin ihraç ettiği, ürettiği tüm av tüfeklerinin uluslararası standartlarda test edilebileceği bir merkez de kurmuş olacağız” dedi.
Bilal Aktaş, Aksaray’daki test alanında ise altyapı güçlendirme çalışmaları yapacaklarını belirtti.
Aktaş, şöyle devam etti:
“Aksaray’da da roket ve füzelerin test edildiği büyük bir alan var. Bu alan özellikle hava savunma sistemlerimizin testlerinde kullandığımız büyük bir alan. Buranın da altyapısının iyileştirilmesine yönelik olarak yine Savunma Sanayi Başkanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. Muhtemelen bu yılın sonuna doğru bir sözleşme ile buranın altyapısının güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerimize başlamış olacağız. Yani roket ve füzeler, İHA’lar. Özellikle havacılık alanı. Savunma sanayinin aslında tamamı, herbiri birbirini tamamlayan bir zincirin halkası gibi. Bu zincirin halkasının herhangi birinin eksik olması, buradaki test kabiliyetinin yetersiz olması kabul edilebilir bir durum olmadığı için şu andaki tüm kurum, kuruluşlarımız bu alanda destek veriyor. Savunma sanayi son dönemde oldukça gündemde ve test merkezlerine olan ihtiyaç da artıyor. Neden artıyor? Çünkü KOBİ’lerimiz de bir ürünle piyasaya çıkmaya başladı. Sadece büyük firmaların değil -yani ASELSAN, ROKETSAN gibi- küçük firmalar da sektöre girmeye başladıkça bunların test ihtiyaçları da giderek artıyor.”
Aktaş, test ekipmanlarında dışarı bağımlılığın giderilmesi için yerlileştirme çalışmalarının önemini vurguladı.
Aktaş, “Kullanılan test cihazlarının yaklaşık %80’i, %80’den daha fazlası ithal ürünler. Bugüne kadar sanayicilerimiz hep ürün üretmekle meşgul oldukları için test tarafı biraz ihmal edilmiş ama biz TRTEST olarak test cihazlarının da yerli ve milli olması yönünde yerli cihaz üreticileri ile birlikte neler yapabiliriz diye müşterek çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda öncelikle bu bahsettiğim alt yapı envanterini tuttuğumuz cihazımıza bir ilave modül getirdik ve bu ilave modül sayesinde de Türkiye’deki test üreticilerinin envanterini tutmaya başladık. Envantere kayıt olan firmalarımızı yerlerinde ziyaret ediyoruz. Olası iş birlikleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Yerli kurum ve kuruluşlarımızın hâlen ihalesi devam eden büyük ölçekli test altyapılarının kurulumlarında bu firmalarla birlikte teklifler vermeye başladık.”