1911’den bu yana denizlerde hakimiyet göstermiş, nice zaferlere ve başarılara imza atmış Türk’ün şanlı bahriyesi: Türk Deniz Kuvvetlerinin rüya projesi TF-2000 Hava Savunma Fırkateyni !
Özellikle son 25 yılda değeri daha da artan ‘hava savunma’ kabiliyetine sahip gemiler, gerek ülke sınırlarını deniz üzerinden korumak gerek ise deniz kuvvetlerine ait filoların hava savunma faaliyetini gerçekleştirmek adına mühim önem arz ediyor.
Bu bağlamda Amerikan Deniz Kuvvetleri, filolarını Arleigh Burke sınıfı gemiler ile korurken Çin Deniz Kuvvetleri Type 052D destroyerleri ile filolarını koruyor.
Kurulan deniz filolarının bölgesel hava savunma görevini üstlenen bu gemiler, sahip oldukları teknoloji ile istenildiği takdirde su altı/üstü taarruz gerçekleştirebilir veya başka gemileri koruyabilir.
Türk Deniz Kuvvetlerinin gelecek vizyonunda yer alan TCG Anadolu-TCG Trakya gibi gemiler yalnız başına göreve gönderilmeyecektir. Gemiyi hedef almış hava soluyan hedefler için mutlaka hava savunma gemileri tarafından korunma altına alınmalıdır.
Bu görev için ise şu anda envanterimizde 8 adet Gabya sınıfı fırkateynimiz mevcut. Ancak ne yazık ki Gabya (G) sınıfı fırkateynlerimiz oldukça yaşlı. Daha önce Amerikan Deniz Kuvvetlerine hizmet veren gemilerimiz yapılan iyileştirme/modernizeler ile Türk Deniz Kuvvetlerine hizmet veriyor. Genel olarak 1981 yılında denize indirilen gemiler Amerikan Deniz Kuvvetlerine hizmet verdikten sonra bize 1995’li yıllardan sonra teslim edilmeye başlandı. Gabya (G) sınıfı fırkateynlerimizin en sonuncusu TCG Göksu 2003 yılının Nisan ayında envantere dahil olmuştu.
Gelecek vizyonunda yerli projelere önem veren Türk Deniz Kuvvetleri MİLDEN (Milli Denizaltı), MİLGEM (Milli Gemi), TF-2000 gibi projelere öncelik veriyor.
TF-2000’in gelişim hikayesinden kısaca bahsedecek olursak projenin bilgi istek dosyası 1996 yılında teslim edildi. İhale çağrı dosyası ise 1998 yılında yayınlandı. Dosyada 6 adet fırkateyn için 5 milyar dolar kaynak ayrılması planlanmıştı. İlk geminin ise 2004 yılında hizmete dahil edilmesi amaçlanmıştı. Ancak 1999 yılında yaşanan Gölcük depremi ve hemen akabinde yaşanan ekonomik kriz projenin durdurulmasına neden oldu.
(Aselsan’ın TF-2000 çizimlerinde CIWS (Yakın Menzilli Savunma Sistemi) olarak yine Aselsan tarafından geliştirilen Korkut HSS’nin deniz versiyonu Korkut-D gösterilmiş. Korkut-D, Mayıs ayında TCG S. Mehmetpaşa gemisine entegre edilerek başarılı bir şekilde test edilmişti.)
2007 yılında oluşan ihtiyaçlardan ötürü projenin tekrar başlatılması kararlaştırıldı. Bilgi istek dosyası 2010 yılında yayınlandı. Ancak bu sefer sayı 6’dan 4’e düşürülmüştü. Kaynak olarak ise 3 ila 4 milyar dolar ayrılması hedeflendi. 2 adetin ise isteğe bağlı olarak üretilmesi kararlaştırıldı.
2015 yılında fizibilite çalışmaları tamamlanan TF-2000’inin ilk adetinin 2023 yılında envantere dahil edilmesi hedefleniyor. 2016 yılında ilk TF-2000’in İstanbul Tersane Komutanlığı tarafından inşa edilmesi, diğer 3 adetinin ise özel tersaneler tarafından inşa edilmesi kararlaştırıldı.
Geminin gözü olarak tabir edebileceğimiz Aselsan tarafından geliştirilen ÇAFRAD’ın (Çok Amaçlı Faz Dizili Radar) testlerinin bitmesi ve kabulünün gerçekleştirilmesi bekleniyor. 400 ila 450 km. menzile sahip olması beklenen ÇAFRAD’ın 4 katmanı bulunuyor. Bunlar:
ÇAFRAD, TF-2000 için hassas takip-gözlem, su üst hedef arama/izleme, alçak irtifa tespit/takip, hava hedeflerini tespit/takip, top atış kontrol desteği, ufuk (görüş menzili) içi aydınlatma görevlerini üstlenecek.
X Bant radar teknolojisine sahip ÇAFRAD kara konuşlu olarak da kullanılabilir. Radar sisteminin 2020 yılında operasyonel olması hedefleniyor.
TF-2000’in henüz kesinleşmiş silah sistem bilgisi mevcut değil ancak askeri uzmanlar TF-2000 hakkında şu tahminleri bildiriyorlar:
Anti-Gemi/Denizaltı Füzesi:
-Atmaca (Beklenti)
-RGM-84L Harpoon Blok II
-48/64 hücreli Mk41 VLS
-Naval Strike Missile (NSM)
-324mm Mk-32 (3’lü lançer)/ Mk-46 Torpido
-RUM-139 VL-ASROC
Baş Topu:
-127/64 mm
Seyir Füzesi:
-Gezgin SF / SOM Deniz Versiyonu (Tahmin-Beklenti)
Savunma Füzesi:
-RIM-156 SM-2 Block IV
-RIM-67 Standard/RIM-164 ESSM
-Hisar-O (Tahmin-Beklenti)
Yakın Savunma Sistemleri:
-Korkut-D (Tahmin-Beklenti)
-RIM-116
-Phalanx Mk-15 Blok 1B CIWS
-25 mm Aselsan STAMP
Ek Silah Sistemleri:
-Lazer Silah Sistemi (Tahmin-Beklenti)
-Elektronik Harp Sistemi/Yönlü IR Karşı koyma Sistemi
Helikopter Pisti Unsurları:
-GİHA (Donanma İHA’sı) (Tahmin-Beklenti)
-Sikorsky S-70B Seahawk
Karakteristik Özellik:
Geminin boyunun 150 metre kadar olması bekleniyor. 7.000 veya 8.000 ölü ağırlığa, 18-19 metre genişliğe sahip olması hedeflenen TF-2000, Türk Deniz Kuvvetleri’ne nice yetenekler kazandıracak! Cumhuriyetimizin 100. yılında Karadeniz’de, Ege’de ve Akdeniz’de onu görebilmek dileği ile..