Türk Elektronik Sanayicileri Derneğinin (TESİD) 18’inci Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri Töreni ve Akıllı Yaşama Doğru Yerli Elektronik Sanayi Paneli yapıldı.
YouTube’tan canlı yayınlanan törenin açılış konuşmasını TESİD Başkanı ve NETAŞ firmasının CEO’su Müjdat Altay yaptı.
Altay konuşmasında töreni her yıl Mart ayında gerçekleştirdiklerini ancak koronavirüs salgını nedeniyle töreni bu sefer farklı bir ayda ve ortamda gerçekleştirdiklerini söyledi.
Altay’ın açılış konuşmasının ardından “Akıllı Yaşama Doğru Yerli Elektronik Sanayi” başlıklı panel düzenlendi.
Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde, TESİD Başkanı Müjdat Altay, TESİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Entes Elektronik’in kurucusu Faik Erem, TESİD Yönetim Kurulu üyesi ve HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ile TESİD Yönetim Kurulu Üyesi ve KAREL firmasının CTO’su Yaman Tunaoğlu bir konuşma yaptı.
ATAY: “O AÇIĞI BİR TÜRLÜ KAPATAMIYORUZ“
TESİD Başkanı Müjdat Altay, 1970’li yıllarda Türkiye’de “müthiş” bir yerlilik hamlesi olduğunu söyleyerek, “90’lı yılların ortasında Türkiye’de bir değişim oldu. Yerli malı bir anda uzaklaştırıldı, Ar-Ge tamamen bırakıldı. Ar-Ge teşvikleri 10 kat azaldı. Bundan da en fazla etkilenen sektör maalesef elektronik sektörü oldu” dedi.
Dünyanın elektronik alanında hızlı bir şekilde büyüme sağlarken Türkiye’nin bu konuda çok geride kaldığını söyleyen Altay, “Maalesef o açığı bir türlü kapatamıyoruz” ifadesini kullandı.
Altay, ülkelerin elektronik tasarımı ve üretimi aşamasını kendilerine çekmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Türkiye artık elektronik sanayine dünden çok daha fazla önem vermek zorunda. Bu gerçekten altını çizmemiz gereken bir şey ve bunu yapmamız lazım” diye konuştu.
EREM: “SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER YATIRIM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜ”
Entes Elektronik’in kurucusu Faik Erem ise konuşmasının başında firmasının çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Cihazlarda kullanılan işlemcilerin bellek kapasiteleri ve hızlarının artmasının elektronik sektöründe bir “devrim” olduğunu söyleyen Erem, bu durumun yeni bir anlayış getirdiğinin altını çizdi.
Erem, bu gelişmeler neticesinde sektörde faaliyet gösteren birçok firmanın yatırım maliyetinin düştüğünü belirterek, “KOBİ’ler özellikle bu sektörde var olma özelliği kazandılar” dedi.
ATALAY: “İHA VE SİHA’LAR SAVUNMA KONSEPTİNİ DEĞİŞTİRDİ“
HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, firmasının sadece bir savunma şirketi gibi algılandığını ancak sivil tarafta da çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bilgi ve iletişim teknolojileri firması olduklarını hatırlatan Atalay, “Bilişim alanında dünyada ne ile ilgileniliyorsa biz de onunla uğraşıyoruz. Yapay zekasından arttırılmış sanal gerçekliğe; otonom sistemlerden bulut teknolojilerine aklınıza gelen yeni teknolojilerin hepsi bizim de gündemimizde var. Dünyadan, dünyadaki rakiplerimizden hiçbir şekilde eksiğimiz yok ve onlardan geri olduğumuzu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.
İHA’lar ve SİHA’lar konusunda Türkiye’nin yeni bir alan yarattığını vurgulayan Atalay, “Savunma konseptlerini değiştirdi. Buradaki Bayraktar’ın son SİHA’sı TB2’de yerliliğin yüzde 93’ler mertebesinde olduğu hesaplanıyor. Bu inanılmaz bir rakam. Bu %100 sayılmalı. Yüzde yüzünü yapmaya engel bir şey yok. Dolayısıyla Türkiye’nin yerlileşme ve millileşme hamlesi çok kıymetlidir. Türkiye’nin gerçek bağımsızlığının da bu noktada başladığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
TUNAOĞLU: “FİKRİ YARATMAK KONUSUNDA BİZDEN ÇOK DAHA ÖNDELER”
KAREL firmasının CTO’su Yaman Tunaoğlu, “Z” Kuşağının yakında firmalarında çalışmaya başlayacağını söyleyerek, “Fikri bulmak, fikri yaratmak konusunda onlar bizden çok daha öndeler. Çok daha geniş bakabiliyorlar olaylara, vizyonları bizden farklı” dedi.
Günümüzde tek başınıza bir şey yapmanın mümkün olmadığını söyleyen Tunaoğlu, “Yılların tecrübesine sahip firmalar genç arkadaşlarla iş birliği yapmak durumundayız. Ancak o şekilde hızlı ürünleşmeyi sağlayabiliriz” diye konuştu.
Panelin ardından 18. TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödüllerini kazanan firmalar açıklandı.
Büyük Firma Dalında;
Yenilikçi Ürün ödülünü “MS VE Parkinson hastalarının Kullandıkları İlaçların Etkilerinin Sürekli Takibi Ve Analiz Sistemi” çalışmasıyla KAREL,
Ürün Geliştirme Süreci Ödülünü “MARS” çalışmasıyla HAVELSAN,
Yenilikçiliğin Ticarileştirmesi ödülünü “Dijital Vanalı Su Sayacı” çalışmasıyla LUNA Elektrik Elektronik aldı.
KOBİ dalında;
Yenilikçi Ürün ödülünü “Single Monitor” çalışmasıyla KRON,
Yaratıcı Fikir ödülünü “Sercair” çalışmasıyla LETTA Group,
Ürün Geliştirme Süreci ödülünü “Self-Servis Kiosk” çalışmasıyla ASİS aldı.
TESİD 30. Yıl Özel Ödülü “Ağır Ticari Araçlar İçin Yenilikçi Gösterge Paneli Tasarımı” çalışmasıyla TAKOSAN’a; Jüri Özel Ödülü “ezAFM+ Kompakt Atomik Kuvvet Mikroskobu” çalışmasıyla NanoManyetik Bilimsel Cihazlar firmasına verildi.