TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, özellikle öğrencilerin büyük ilgisiyle sürüyor.
21 Eylül’de kapılarını açan festivalde çocuklar ve gençlere yönelik çeşitli yarışmalar düzenleniyor, hava gösterileri yapılıyor.
Pandemi önlemleri kapsamında festival alanını ziyaret etmek isteyenlerin iki doz COVİD-19 aşısı yaptırmış olması veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sunması isteniyor.
Baykar tarafından geliştirilen Dikey İniş-Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Bayraktar DİHA, sergi alanında ilk kez görücüye çıktı.
DİHA, üzerinde barındırdığı elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçiyor ve seyir uçuş modunda sadece yakıt motoru ile uçuş gerçekleştirebiliyor.
Sistemin dikey iniş, gövde üzerine iniş ve paraşütlü iniş olmak üzere üç farklı iniş seçeneği bulunuyor.
Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen festivalin katılımcılarından biri olan TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yeni geliştirdiği PD222ST isimli insansız hava aracı motorunu sergiliyor.
TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit geliştirilen PD170 motoruna ilişkin şunları söyledi:
“PD222ST motorumuzu ilk defa halkımıza TEKNOFEST vasıtasıyla tanıtmış oluyoruz. PD170 motorumuz sınıfının en iyisiydi. Öncelikle ANKA için geliştirilmişti ama şimdi AKSUNGUR, AKINCI-C ve TB-3 için de kullanılabilecek durumda ve onlara da motor sevkiyatı yapmaya başladık. PD170 sınıfının en iyisi olmasına rağmen biz, PD222ST ile onu bir adım daha ileriye taşıdık. ANKA’nın orijinal, ithal motoru 155 beygirdi. Biz PD170’te benzer bir ağırlıkta 170 beygir güç çıkarmıştık, biliyorsunuz. Bu yıl için de Avrupa’da bu motoru üreten üreticimiz, 170 beygirlik yeni versiyon çıkardı. 155’ten 175’e çıkardılar motor gücünü. Bizimki zaten 175 beygirdi, biz de bunu 175’ten 225’e çıkardık. Yarışın ön tarafında kalmaya gayret ediyoruz.”
PD222ST, PD170’ten 5 kilogram daha hafif ve 55 beygir daha güçlü.
ROKETSAN sergi alanını ziyaret eden gençler, yarışmalar ve teknoloji eğitimleri ile eğlenirken kariyer imkânları hakkında da bilgi alıyor.
Gençler, ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemi Savar Füzesi, METE Silah Sistemi, Mini Akıllı Mühimmat MAM-T, CİRİT, Stand-Off Mühimmatı SOM, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), HİSAR Hava Savunma Füzesi ürünlerini yakından inceleyerek savunma sanayi hakkında bilgi ediniyor.
ROKETSAN’ın geliştirdiği ALKA bilgisayar oyunu, ürün eşleştirme oyunu ve word portrait gibi etkinlikler de şirket sergi alanında gençleri bekliyor.
Gençler ve çocuklar TEKNOFEST 2021’de HAVELSAN standında eğitim alıyor.
HAVELSAN Akademi kapsamında düzenlenen dijital ikiz teknolojisi, robot-insan etkileşimi, yapay zekâ trendleri, test mühendisliği ve artırılmış gerçeklik eğitimleri ilgi görüyor.
Festival, 26 Eylül’e kadar devam edecek.