Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 28 Mayıs 2020 tarihinde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Savunma Sanayii Başkanlığı ile ortak canlı yayınının konuğu oldu.
Prof. Dr. İsmail Demir, Anadolu (L 400) Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisinin geleceği ve yardımcı gemileri hakkındaki sorulara yanıt verdi.
Savunma Sanayi Başkanı, bu tür tipteki platformların yalnız görevlendirilemeyeceğini belirterek yanlarında gemiyi koruyacak unsurlar bulunması gerekiğini aktardı.
“GELECEKTE TF-2000 VE MİLDEN, TCG ANADOLU GÖREV GRUBUNU OLUŞTURACAK”
Türk Donanmasının hava savunma kabiliyeti fırkateynler ile elde ediliyor.
Yakın zamanda envantere girmesi planlanan Anadolu’nun görev grubunun, mevcut fırkateylerden oluşturulacağı biliniyor ancak Prof. Dr. İsmail Demir, halihazırda inşa ve Ar-Ge çalışmaları devam eden çok sayıda platform olduğu söyledi.
Prof. Dr. Demir, bunlardan en önemlilerinin TF-2000 sınıfı fırkateynler ve Milli Denizaltı (MilDen) projeleri olduğu aktardı.
Savunma Sanayi Başkanı, bahse konu gemiler aktif göreve başladığında bölgede önemli bir güç çarpanı oluşturacağını ve TCG Anadolu Görev Grubu’nda mutlaka yer alacaklarını açıkladı.
“İTKİ SİSTEMLERİ KONUSUNDA ÇEŞİTLİ ALANLARDA FARKLI TÜR MOTORLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR”
Gemilerin motor sistemleri için çalışmaların devam ettiğini aktaran Prof. Dr. İsmail Demir, bunun için farklı tür motorlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Prof. Dr. İsmail Demir, sözlerine şöyle devam etti:
“Tahrik sistemleri konusunda çeşitli alanlarda farklı tür motorlar üzerinde çalışmalar sürüyor. Küçük İHA motorlarından büyük boyutlu kara aracı tahrik sistemlerine kadar çeşitli piston motorlara ek olarak havacılık alanında farklı gaz türbin itki donanımı için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca elektrikli ve hibrit tahrik sistemleri gibi yeni nesil donanımlar üzerine de çalışmalar sürüyor.“