NATO Savunma Bakanları Toplantısı 21 Ekim’de Brüksel’de başladı.
NATO Savunma Bakanları, ilk gün NATO’nun daha karmaşık ve rekabetçi bir dünyaya uyumunu sürdürerek ittifakın caydırıcılığını ve savunmasını nasıl daha da güçlendireceklerini tartıştı.
Bakanlar, kriz ve çatışmalarda ittifakı savunmak için yeni ve kapsayıcı bir planı onayladı.
Ayrıca ittifakın güvenilir bir caydırıcılık ve savunmayı sürdürmesine yardımcı olan NATO yetenek hedefleri de kabul edildi.
NATO’nun Rusya’nın füze sistemlerinden kaynaklanan artan tehdide verdiği yanıttaki ilerleme de gözden geçirildi.
Bakanlar, NATO’nun Afganistan’daki angajmanından çıkarılması gereken dersler ve terörle mücadelede elde edilen kazanımların nasıl korunacağı konusunda görüş alışverişinde de bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuya ilişkin olarak “NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk gününü yeni bitirdik. Caydırıcılık ve savunma duruşumuzu ele aldık. NATO şimdiden ittifakımızın büyük bir uyarlamasını yapıyor ve daha karmaşık ve rekabetçi bir dünyaya büyük bir uyum sağlıyoruz. Kuvvetlerimizin hazırlıklarını artırdık. Tüm müttefikler savunmaya daha fazla yatırım yapıyor. Bugün bakanlar, kriz ve çatışmalarda ittifakımızı savunmak için yeni ve kapsayıcı bir planı onayladılar. Bakanlar ayrıca NATO yetenek hedeflerini de kabul ettiler. Bu, NATO savunma planlama sürecinin bir parçasıdır ve bu hedefler, güvenilir caydırıcılık ve savunma yeteneklerine sahip olmamızı sağlamaya yardımcı olacak” dedi.
Rusya’nın füze sistemlerinden kaynaklanan tehdit algısındaki artış konusunda da değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, “Bakanlar ayrıca Rusya’nın füze sistemlerinden kaynaklanan artan tehdide verdiğimiz yanıttaki ilerlemeyi de gözden geçirdiler. Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı davranışını yansıtmayacağız. Avrupa’da yeni kara tabanlı nükleer füzeler yerleştirme niyetimiz yok. Dolayısıyla bu tehdide yanıt vermek için dengeli bir siyasi ve askeri önlem paketi uyguluyoruz. Bu noktada; hava ve füze savunmalarımızda önemli iyileştirmeler yapıldı, beşinci nesil jetler ile konvansiyonel yeteneklerimizi güçlendirdik, egzersizlerimizi ve zekâmızı uyarladık ve nükleer caydırıcılığımızın hazırlığını ve etkinliğini geliştirdik. Ayrıca silahların kontrolünü, silahsızlanmayı ve silahların yayılmasını önleme çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Afganistan’daki kriz, artan küresel zorluklar karşısında Avrupa ve Kuzey Amerika’nın NATO’da birlikte durma ihtiyacının altını çizen Stoltenberg, şu şekilde devam etti:
“Bu öğleden sonra Afganistan’ı tartıştık. Kazanımların nasıl korunacağı ve Afganistan’ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak haline gelmeyeceği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Uyanık kalmamız gerektiği konusunda anlaşmıştık. Uluslararası terörist grupların Afganistan’da yeniden toplanma girişimlerini izleyeceğiz. Taleban’ı terörizm, güvenli geçiş ve insan hakları konusundaki taahhütlerinden sorumlu tutacağız. Ayrıca Afganların yeniden yerleştirilmesine yönelik devam eden çabalara da değindik. Ağustos ayında, yüzlerce müttefik uçuşunda 120.000’den fazla insan Kabil’den tahliye edildi. Buna NATO ile çalışan yaklaşık 2.000 Afgan ve aileleri dahildir. Müttefiklerin bu Afganları yeniden yerleştirme taahhütlerini memnuniyetle karşılıyorum. Yüzlerce kişi yeni ev sahibi ülkelerinde yeni hayatlarına şimdiden başladı. Geçici konaklamada bulunanların da mümkün olan en kısa sürede yeniden yerleştirilmesini sağlamak için çabalarımızı sürdürüyoruz. Afganistan’daki kriz, artan küresel zorluklar karşısında Avrupa ve Kuzey Amerika’nın NATO’da birlikte durma ihtiyacını değiştirmiyor. Uluslararası terörizme karşı mücadelede koordine olmaya ve birlikte durmaya devam etmemiz hayati önem taşımaktadır.”