Sovyetler Birliğinin ikinci nesil tankı olarak kabul edilmektedir. 1971 yılında üretime ve geliştirme çalışmalarına başlamış olan T-72 Tankı, ilk kez 1973 yılında aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Uralvagonzavod şirketi tarafından üretilmiştir. Şirket Sovyetler zamanında ve Rusya Devletinde de en gelişmiş makine inşa şirketidir. Aynı zamanda çok önemli bir Tank imalatçısıdır. Şirketin 2014 yılı itibari ile geliri 6 milyar Dolar seviyesinde seyretmektedir.
T-72 tankının birim maliyeti 2.5 milyon Dolar seviyesinde olup, T-55 Sovyet tanklarının kardeşi, ayrıca geliştirilmiş T-90 tankının da abisi olarak adlandırılır.
Modelleri sırasıyla T-72 Ural (1973 Haziran), T-72A (1979 Mayıs) , T-72M, T-72B( Ocak 1985) Ayrıca M serisi ve çeşitli isimlerle modernize ve ihtiyaçları karşılanmış T-72 tankı eski Sovyet ülkelerine ve Balkan ülkelerine satılmıştır.
Varyantları ise BMPT destek aracı, TOS-1 füze ateşleyici sistem entegresi, MTU-72 ise özellikle zor coğrafya koşullarında, dağlık bölgelerde operasyona çıkabilmesi için tırmanma özelliğine sahip olarak geliştirilmiştir. T-72 standart ağırlığı 45-49 Ton ağırlığındadır.
Birim maliyeti geliştirildiği ve eklendiği özelliklere göre değişmektedir. Örneğin Kuzey Afrika’ya satılan bir T-72 tankı ile Balkanlara satılan bir T-72 tankı arasında ağırlık, meziyet ve en önemlisi fiyat farkları bulunmaktadır. Şu an kullanılan en profesyonel T-72 tankları Ukrayna ve Rusya’da hizmettedir. T-72 tanklarının çeşitli varyant ve modellerde üretilmesine devam edilmektedir. Çeşitli ülkelerden hala sipariş almaktadır, son zamanlarda Suriye savaşında test edilen tank kendisine yeniden Pazar bulmaya başlamıştır.
Suriye Devleti’nin en büyük silah ve tank tedarikçisi olan Rusya, T-72 tankını cephede yine alıcıya çıkarmış ve üzerinde bazı oynamalar yaparak tankı test etme şansı bulmuştur. T-72 tankları artık üzerine eklenen Radar ile gelen RPG veya AGTM füzelerini takip edebilmekte ve havada imha şansı yakalamaktadır. Bu tanklar için eski bir düşünce olmasına rağmen özellikle Rusya’nın uzman olduğu radar ve tank teknolojisinin Suriye’de başarı ile işlemesi ve birçok tankın bu şekilde kurtarılması dikkatleri tekrar bu tank üzerinde yoğunlaştırmıştır.
Tank 9,50 metre uzunluğundadır. Üzerinde 7,62 mm PKT makineli tüfek mürettebat kısmına monte edilen klasik ağır silahı vardır. Maksimum 1350 litre yakıt almaktadır. Ortalama hızı son modellerde 75 kilometreye değin çıkmıştır. Hiç durmadan 620 kilometre yol yapabilecek şekilde tasarlanmıştır (Full yakıt ile birlikte). Eleştirildiği motor sorunları için ArGe çalışmalarına devam etmektedir, radar bulunmayan tanklar ufak bir RPG darbesi aldığı zaman özellikle ateşleme kısmı ve tank motorunda olağanüstü patlamalar meydana geldiği yine cephede bizzat gözlemlenmiştir.