Eskilerin bir sözü vardır; “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” derler ve parantez içinde hemen eklerler “Azerbaycan ve Pakistan dışında” diye…
İstiklal Mücadelesi’nde her iki ülke de elinde ne varsa gönderdi ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna önemli katkı sağladı.
Azerbaycan ile Türkiye’yi birbirinden ayırmak zaten mümkün değil.
Gerçek anlamda “Tek Millet, İki Devlet” o yüzden çok şey söylemeye gerek.
Pakistan’a gidenler ise bilir; “Türk’üm” dediğiniz anda insanların size karşı tutumu değişir, herkes büyük bir sevecenlikle elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışır.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki “kardeşlik” ilişkileri, Bağımsız Pakistan Devleti’nin kurulduğu 14 Ağustos 1947’den bu yana kesintisiz ve güçlenerek devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve İlk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile Pakistan’ın Kurucu Devlet Başkanı Muhammed Ali Cinnah’ın birlikte attığı “Kardeşlik ve Dostluk Harcı İçeren” sağlam temel üzerindeki bu yapı, hiçbir koşulda yıkılmadı.
İki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki güçlü iş birliği, son yıllarda Türkiye’de yaşanan gelişmeler kapsamında savunma sanayisine de yansıdı.
Öncelikle Pakistan’ın nükleer başlıklı füze üretebildiğini hatırlatalım.
Pakistan’ın F-16 savaş uçakları Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Tesislerinde modernize edildi.
Yine Pakistan’ın Agosta sınıfı 3 denizaltısının modernizasyonu, STM tarafından yapılıyor.
STM, Türkiye’nin büyük boyutlardaki ilk askeri gemi ihracatını da Pakistan’a gerçekleştirdi.
Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile STM arasında Pakistan Deniz Kuvvetleri harekât ihtiyacının karşılanması maksadıyla Denizde İkmal Tankeri tasarım ve inşasını içeren Pakistan Denizde İkmal Tankeri (PNFT) Sözleşmesi 22 Ocak 2013 tarihinde Rawalpindi/Pakistan’da imzalandı.
STM, projenin ana yüklenicisi olarak gemi dizayn paketi ile gemi inşa ve donatımında kullanılacak malzeme, cihaz ve sistemleri kapsayan malzeme paketini sağlamaktan ve geminin Karaçi Tersanesi’nde inşa edilmesinen sorumlu oldu.
Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda Pakistan Deniz Kuvvetleri gemilerine katı ve sıvı kargo olarak denizde ikmal/lojistik destek maksadıyla klaslama kuruluşu kurallarına uygun olarak tasarlanan gemi 15.600 ton deplasmana, yaklaşık 155 metre uzunluğa ve maksimum 20 knot hıza sahip.
Gemi, Karaçi’de düzenlenen törenle 19 Ağustos 2016 tarihinde denize indirildi; donatım faaliyetlerinin ardından 31 Mart 2018 tarihinde ilk seyrini Hint Okyanusunda icra ettti ve PNS MOAWIN adını alarak 16 Ekim 2018 tarihinde Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2014 yılında inşa faaliyetlerini yerinde görmek amacıyla Karaçi Tersanesi’ne gitmişti.
Heyette projeye büyük katkısı olan STM Deniz Projeleri Direktörü Merhum Savaş Onur Amiralimiz de vardı.
Bu vesileyle Savaş Amiralimizi bir kez daha rahmetle, özlemle anıyoruz.
Pakistan, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye’nin derhal yardımına koşan ülkelerden biriydi.
İlk andan itibaren tüm imkânlarıyla bölgedeydi.
Hâlâ da desteğini sürdürüyor.
STM tasarımı Pakistan Denizde İkmal Gemisi PNS Moawin şu sıralarda Mersin Limanı’na doğru seyrine devam ediyor.
Gemide Türkiye için 2.625 adet yangına dayanıklı kışlık çadır, 60.370 adet battaniye; Suriye için de 144 ton muhtelif yardım malzemesi bulunuyor.
11 Mart’ta Karaçi’den halat toplayan PNS Moawin’in 23 Mart’ta Mersin Limanı’na ulaşması bekleniyor.
Gemi, Türkiye için taşıdığı yardım malzemesini indirdikten sonra Suriye için taşıdığı yardım malzemesini ulaştırmak amacıyla 31 Mart’ta Lazkiye Limanı’na yanaşacak.
İki ülkenin ortaklaşa inşa ettiği PNS Mowin, Türkiye ile Pakistan arasında her zaman bir “Kardeşlik Köprüsü” olarak açık denizlerde görevine devam edecek…