STM ThinkTech, Ekim-Aralık 2021 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu açıkladı.
2021 yılının siber saldırı bilançosuna yer verilen raporda, en çok siber saldırının İrlanda ve Çin’den yapıldığına dikkat çekildi.
Saldırganların en çok denediği kullanıcı adı ve parolalar da raporda yer aldı.
Raporun zararlı yazılım analizleri bölümünde “AsyncRAT” ve “STOP” isimli zararlı yazılımlar mercek altına alınırken, teknolojik gelişmelerbölümünde kötü amaçlı sosyal medya hesaplarının nasıl tespit edildiği, ileri yaşlı yetişkinlerde parola yöneticilerinin kullanımı ve bluetooth yöntem karıştırma saldırısı gibi analizler öne çıktı.
STM’nin kendi Honeypot sensörleri tarafından topladığı veriler; 2021 yılında en çok saldırı toplanan ülkeler, portlar, en çok denenen parolalar ve kullanıcı isimleri gibi önemli bilgileri ortaya koydu.
Buna göre, 2021 yılı boyunca toplamda 62 milyon 508 bin 710 siber saldırı meydana geldi.
En çok saldırı yapılan ülke 9 milyon 879 bin ile İrlanda olurken, 5 milyon 637 bin saldırı ile Çin ikinci sırada yer aldı.
Bu ülkeleri sırasıyla; Rusya, Hindistan, ABD, Vietnam, Hollanda, Panama, Türkiye ve Brezilya izledi.
Türkiye’den 1 milyon 757 bin siber saldırı toplandığı kayıtlara geçti.
İrlanda’dan gelen saldırı sayısının bir sonraki ülkeye kıyasla bile yüksek sayıda olması dikkatleri çekerken, Panama’nın en çok saldırı yapılan ülkeler arasında yer alması dikkat çekici bir başka husus oldu.
Denenen parolalar incelendiğinde, bunların birçok yönetim arayüzünün standart olarak kullandığı parolalar olan admin, root, test, user gibi kelimeler olduğu gözlemlendi.
Raporun dönem konusunu ise son zamanlarda hızla gelişen ve vazgeçilmez bir teknoloji hâline gelen Ethereum blok zincirindeki akıllı sözleşmelerin zafiyetlerinin incelenmesi oluşturuyor.