“Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatını Oluşturan Birimlerin Nitelik, Kurulduğu Şehir ve Ülke, Görev Alanı, Akredite Edildiği Ülkeler ve Bağlı Bulunduğu Misyonlar Hakkındaki 13/4/1999 Tarihli ve 99/12770 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı” geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu değişiklikle, yurt dışı teşkilatı bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına Savunma Sanayii Başkanlığı da eklendi.
Savunma Sanayii Başkanlığı, İlker Türköz’ü yurt dışı savunma sanayii müşaviri olarak Azerbaycan’a atadı.
Görevine başlayan Türköz, ASELSAN BAKÜ Genel Müdürü Özgür Kürüm’le bir araya geldi.
Özgür Kürüm, sosyal medyadaki paylaşımında, “Bugün hem Devletlerimiz hem de sektörümüz için kritik bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Savunma Sanayii Başkanlığı yurt dışı teşkilatının parçası olarak 9 ülkeye yönelik olarak Savunma Sanayi Müşaviri kadroları oluşturuldu ve bu kadrolara yönelik ilk atama tabi ki can Azerbaycan’a yapıldı. Tam bağımsız, teknolojik olarak üstün, ihracat odaklı, dost müttefik ve kardeşleri ile kurduğu ortaklıklar ile büyüyen Savunma Sanayimizi daha da ileri götürme misyonumuzda büyük bir sorumluluğu yüklenen İlker Türköz Bey’e görevinde başarılar diliyorum. Türkiye’mize ve Azerbaycan’ımıza hayırlı uğurlu olsun!” ifadelerini kullandı.
Başkanlığın yurt dışı teşkilatı, görev yapılan ülke ile Başkanlığın görev alanına giren konularda diplomasi faaliyetlerini yürütecek, o ülkede savunma sanayisine yönelik gelişmeleri ve buna ilişkin mevzuatı takip edecek, raporlayacak, değerlendirecek ve sonuçlarından Başkanlığı haberdar edecek.
Yurt dışı teşkilatı, bahse konu ülkede savunma sanayisinde düzenlenmiş ikili ve çok taraflı uluslararası toplantılarda ve devlet kumrularında Başkanlığı temsil edecek ve savunma sanayisine ilişkin strateji ve politikaların takibatını yapacak, ilgili ülke kurumları nezdinde savunma ve güvenlik alanında Türkiye ile ilgili yürütülen ihracat izni, lisans, hükümet onayı ve benzeri süreçleri izleyecek, gerçekleştirilecek ihaleler hakkında bilgi toplayacak.
Ortak Ar-Ge, teknoloji kazanımı, ürün geliştirme, üçüncü ülkeye ihracat ve benzeri iş birliği projelerinin başlatılmasına yönelik imkânları araştıracak, iki ülke kamu ve/veya özel kurum veya kuruluşları ya da şirketleri arasındaki iletişim ve iş birliğinin gelişmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlayacak.
Yurt dışı teşkilatı ayrıca görev yapılan ülke ile savunma sanayisinde imzalanan ikili anlaşmalar, protokoller, mutabakat zabıtlarının uygulanmasını izlemek, değerlendirmesini yapmak, savunma sanayisinde ilgili mevzuatta Başkanlığa verilen görevlerden yurt dışını ilgilendiren iş ve işlemleri yürütmek ve Başkanlık ile misyon ve konsolosluk şeflerince verilecek diğer görevleri yerine getirmekle yükümlü olacak.
Türkiye’nin savunma sanayisindeki öncelikleri dikkate alınarak 9 ülkedeki büyükelçiliklere müşavir ataması yapılması kararlaştırıldı.
Bu ülkeler, Katar, Pakistan, Brezilya, Endonezya, Azerbaycan, Malezya, Umman, Bangladeş ve İngiltere.