Türk Hava Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda uçakların düşman hava sahasına girmeden ve yine düşman hava savunma sistemleri etkili menziline ulaşmadan “yüksek korunaklı” hedeflerin imha edilmesi amacı ile geliştirilen bir füze sistemidir .
İlk olarak 2011 yılında İzmir’de “Ceylan” filoya bağlı olan bir F 16’nın üzerinde görüntülense de projenin başlangıç yılı 2006 olarak bilinmektedir. SOM yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi “Kanat Altına” yerleştirilmektedir .
Füze SOM – A , SOM – B1 , SOM – B2 ve SOM – J olmak üzere 4 ana başlık adı altında geliştirilmekte ve üretilmektedir. SOM – A ve SOM – B1 in geliştirme aşamaları sırası ile 2011 ve 2013 yılında tamamlanmıştır. SOM – B2 nin yanısıra SOM – J nin de geliştirme aşamaları devam etmektedir.
SOM – A ve SOM – B1 aktif olarak F 4 ve F 16 savaş uçaklarımızda kullanılmaktadır.
Resmi olarak 250 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olduğu belirtilmiştir . ( Kokpit Aero yazarı Muhammet Metin paylaştığı bir yazıda SOM ‘ un 800 kilometrelik testleri geçtiğini ifade etmiştir. Kaynak olarak ise bir Tübitak Sage yetkilisini göstermiştir . Aynı zamanda Yeni Şafak ve Hürriyet gazeteleride SOM ‘ un menzilini 800 km olarak yazmıştır )
Anadolu Kartalı tatbikatı sırasında Antalya’dan ateşlenen SOM – B1 300 km uzaklıkta Konya ‘da bulunan atış sahasındaki otobüsün camından içeri girmiştir.
Füze , savaş uçaklarından atıldaktan sonra önce kanatlarını açar ve daha sonra turbo jet motorunu çalıştırarak hedefine ilerler.
Motor Fransa üretimi TR 40 motorudur . Fakat Kale Grubu’nun geliştirmeye devam ettiği Kale 3500 motorunun son aşamaya geldiğini hatırlatmak isteriz .
Düşük görünürlüklü gövde yapısı ve alçak uçuş yapabilme özelliğe ile radarlara yakalanma riski daha düşüktür. Düşman hava savunma sistemlerini onlara yakalanmadan yok edebilecek menzile ve teknolojiye sahiptir.
Eğer füze bir elektronik saldırıya maruz kalırsa daha önceden kendisine yüklenmiş olan yeryüzü şekillerini takip edip tekrardan hedefine yönelebilmektedir.
SOM – B 2 diğerlerinden farklı olarak ” ardışık delici ” etki ve tesire sahiptir.
Tübitak Sage , Roketsan , Tübitak Bilgem ve Milsoft alt yükleniciğinde METEKSAN Savunma tarafından yürütülen “Kement” projesi sayesinde, durumsal farkındalık yaratılarak füzenin hedefini değiştirip başka hedefe yönelmesi sağlanabilecektir.
SOM – J ise F 35 savaş uçakları için öncelikle su üstü hedeflerine karşı kullanılmak amacı ile geliştirilmiştir . Roketsan ile Locheed Martin arasında da bir anlaşma hali hazırda imzalanmıştır.
SOM – J diğer Som lara göre daha ince ve daha kısa olarak geliştirilmiştir . Sebebi ise F 35’lerin gövdesine uygunluk gösterebilmesidir .
SOM – J nin menzili ise 180 km dir . SOM – J nin F 35’lerde kullanılacak olması bu füzenin ihracat başarası da gösterebileceği anlamına gelmektedir .