ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE ortaklığı ile geliştirilen Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat-J (SOM-J) füzesi, F-35’in yanı sıra Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak’ta (MMU) ve BAYKAR tarafından geliştirilen Akncı İHA’da da kullanılacak.
Yoğun bir şekilde korunan hareketli su üstü ve sabit kara hedeflerine taarruz yeteneğine sahip olan SOM-J füzesi, hava savunma sistemlerinin etkili menziline girilmeden, hedeflerin büyük bir doğrulukla vurulmasını sağlıyor.
Durağan/satıh ve hareketli su üstü hedeflere karşı etkin bir şekilde taarruz kabiliyeti de bulunan SOM Silah Sistemi Ailesi, orta menzilli, havadan satha atılan turbojet motorlu seyir füzesi.
SOM füzesi geliştirme projesi, 2006 yılında başladı ve SOM-A ve SOM-B1 füzeleri, 2011 yılından beri Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alıyor. Ardışık delici harp başlıklı SOM-B2 ve su üstü hareketli hedef vurma yeteneğine sahip veribağlı SOM-C1 ve SOM-C2 varyantlarının geliştirme çalışmaları ise devam etmekte.
200 kilometre menzile sahip olan SOM-J füzesi ise yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefe yüksek bir isabet oranına ulaşıyor.
500 kilogram ağırlığa sahip olan SOM-J füzesi, Kısmi Delici Harp Başlığı Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS), Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemine (YRNS) de sahip. Ayrıca Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı Başlık, Otomatik Hedef Algılama (OHA), Ağ Destekli Mühimmat Kabiliyeti, Evrensel Silah Arayüzü Uyumluluğu ile Yerde, Havada ve Atış Sonrası Görev Planlama yeteneklerini de içinde barındırıyor.
SOM-J füzesi, 22 Ekim 2014’te ROKETSAN ile Lockheed Martin Missiles & Fire Control arasında imzalanan iş birliği anlaşması sonucunda F-35’lere entegre edilmeye başlandı.
SOM-J füzesinin F-35 uçağına entegrasyonu, uçağın Blok 4 yazılım sürümünde yer alacak şekilde planlandı.
F-35’ler gövdeleri içinde 4 tane SOM-J füzesi taşıyabilmekte.
SOM-J füzesi ayrıca F-35’in gizlilik uçuşu esnasında kritik görünmezlik kabiliyetini korumak suretiyle uzun mesafeden hedefleri vurabilmesini de sağlıyor.
Türkiye, 1999 yılındaki başlangıcından bu yana F-35 programının ortağı. Bu kapsamda Türkiye, kendisi için üretilen ilk F-35 uçağını 2018’in Haziran ayında ABD’nin Teksas Fort Worth’de yer alan Lockheed Martin tesislerinde düzenlenen törenle teslim aldı.
Ancak Türk savaş pilotlarının eğitimi sırasında Türkiye ile ABD arasında çıkan S-400 sorunu nedeniyle ABD, 2019’un Temmuz ayında Türkiye’yi F-35 programından çıkaracağını ve uçakları teslim etmeyeceğini duyurdu.
16 Ağustos 2019’da ise TÜBİTAK SAGE, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, F-35 için geliştirilen SOM-J füzesinin, Milli Muharip Uçak ve Akıncı İHA’ya entegre edilebileceğini duyurdu.
TÜBİTAK SAGE yapılan paylaşımda SOM-J füzesinin dost ve müttefik ülkelere ihraç edilebileceğini de hatırlattı.
Lockheed Martin tarafından 6 Mart 2018’de F-35’lerde SOM-J füzesinin kullanımını anlatan bir animasyon paylaşılmıştı.
Lockheed Martin tarafından paylaşılan animasyonu izlemek için tıklayınız.