Vatandaşları az çalışıp çok kazanan, refah düzeyi yüksek pek çok Avrupa ülkesi, tehdit algılamaları çerçevesinde silahlı kuvvetlerinin ve silahlarının sayısını düşürmüştü.
Rusya-Ukrayna Savaşı bu ülkeler açısından “Çanlar kimin için çalıyor” sorusunu gündeme getirdi ve güvenlik harcamaları bir anda rekor seviyede artmaya başladı.
Durum böyle olunca da Türkiye gibi gelişmiş savunma sistemleri üreten ve bunları pazara sunan ülkeler için ciddi ihracat imkânları ortaya çıktı.
21-23 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan SEDEC 2024 Anayurt ve Sınır Güvenliği Fuarı’na Güney Amerika, Asya Pasifik ve Orta Doğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 80’den fazla ülkenin temsilcileri davet edildi.
SEDEC Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı, Hilal ÜNAL, Türkiye’de geliştirilmiş olan sistem ve ekipmanların dost ve müttefik ülkelere ihracatı ile ilgili olarak çalışmaları söz konusu bölgelerde yoğunlaştırdıklarını belirtti.
Ülkelerin güvenlik sektörüne eskisine oranla daha fazla bütçe ayırdıklarının altını çizen Ünal, “Tüm dünyada yaşanan çatışmalar ihtiyaçları artırıyor. SEDEC’e katılacak firmalar, burada sağlanan iş birliği ortamı ile ihracat hedeflerini gerçekleştirebilecekleri fırsatları da yakalamış olacaklar.” ifadelerini kullandı.
Hilal Ünal, Ankara ATO Congresium’da düzenlenecek SEDEC Türkiye 2024 için özellikle ihracatın diğer fazı olan yabancı OEM’lerin tedarik zincirine Türk tedarikçileri de bağlamak için BOEING, AIRBUS, Tawazun Holding, Thales, BAE Systems ve KAI gibi dünyanın dev oyuncularının da davet edildiği bilgisini verdi.
Savunma Sanayii Başkanlığı ile Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliğinin (SSI) desteğiyle organize edilen SEDEC 2024’de, anayurt güvenliği, sınır güvenliği, iç güvenlik sistemleri ve savunma tedarik zinciri konularında; güvenlik sektörünün geleceğine yön verebilecek adımların atılması hedefleniyor.
Bu adımlar, ana sanayi firmalarının katılımının yanı sıra Teknopark Ankara bünyesinde Ticaret Bakanlığı destekli Ur-Ge projesi kapsamında devam eden projelerle de desteklenecek.
Etkinlik, aynı zamanda önceden planlanan ikili iş görüşmeleri (B2B) kapsamında yabancı orijinal ekipman üreticileri ile birinci ve ikinci seviye tedarikçileri, Türk güvenlik ve savunma sanayisi firmalarıyla buluşturacak.
Türk firmalarının, özellikle KOBİ’lerin yetenekleri ve başarıları, yabancı misafirlere daha yakından tanıtılacak.
Etkinliğin ilk gününde; anayurt güvenliği, sınır güvenliği ve iç güvenlik sistemlerinin tedarik zinciri konularını kapsayan bir konferans da gerçekleştirilecek.