Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, basın kuruluşlarının temsilcilerini “2024 Yılı Değerlendirme ve 2025 Yılı Hedefler Basın Buluşması” etkinliğinde ağırladı.
Toplantıda Savunma Sanayii Başkanlığı Kurumsal Gelişim ve Yetenek Yönetimi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Karataş, Havacılık Sistemleri Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, Sistem ve Platform Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Sanayileşme ve Stratejik Planlama Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya, Stratejik Sistemler Başkan Yardımcısı Hüseyin Avşar ve Başkanlık Basın Müşaviri Berkan Karakurt da yer aldı.
Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı yapan ülkeler arasında 11’inci sırada yer aldığını; sektörde 3500’ün üzerinde firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.
Savunma sanayiinde 1100’ün üzerinde aktif halde yürüyen proje ve yaklaşık 3 milyar dolarlık savunma sanayi Ar-Ge projesi olduğuna dikkat çeken Görgün, yerlilik oranının %80’in üzerine çıktığını, proje hacminin 100 milyar doları aştığını ifade etti.
Prof. Dr. Görgün, geçen yıl için 6,5 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduklarını, 2023 ihracatının 2022 yılına göre %29’luk bir artışla 7 milyar 154 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve hedefin %11 üzerinde bir ihracat geliri elde edildiğini kaydetti.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, şu başlıkları aktardı:
– İki yıl içerisinde 20 milyar dolarlık ihracat rakamına, çift haneli ihracat rakamına ulaşılacağını öngörüyoruz. 2023 ve 2024 yılında toplam imzaladığımız ihracat sözleşmelerin miktarı 20 milyar dolar. Bu da ihracatın artacağının işareti.
-Savunma Sanayiinde faaliyet gösteren 3500 firmanın 1600’ü savunma sanayii ihracatı yapıyor. Bu firmalardan 169’unun ihracatı, 1 milyon dolar ve üzerinde.
– Savunma sanayii ihracatı yapılan ülke sayısı 180. Bu 180 ülkeye 230 farklı ürün ihraç edildi.
– İhracat yaptığımız ülkeleri değil, yapmadığımız ülkelerin isimlerini söylediğimizde aslında dünyanın tamamına savunma sanayii ihracatı yaptığımızı söyleyebilirim. Bhutan, Burundi, Dominican, Malawi, Macao, Seyşel Adaları gibi belki de savunma ve güvenlikle ilgili çok fazla endişeleri veya bütçeleri olmayan ülkeler.
– Savunma sanayiinde 100 bine yakın çalışan var. 7 milyar dolarlık ihracat yaptığımıza göre kişi başı ihracat geliri 70 bin doların üzerinde.
– 230 farklı ürün arasında öne çıkanlar var. Mesela biri 2024 yılı içerisinde üretildi, geliştirildi ve 16 ülkeye ihraç edildi. Bu, çok görülen bir şey değil. ASELSAN’ın ürettiği ASELFLIR-500 sistemi, geçen sene seri üretimden çıktı ve aynı yıl 16 ülkeye ihraç edildi. Çakır ve Sungur füzelerimiz de ilk defa ihraç edildi. Sahada etkisi büyük olan seyir sistemleri ve manpad sistemleri kabul görmeye başladı, ihracatları gerçekleşti. HAVELSAN, Airbus A-320 yolcu uçağı için bir simülatör ihracatı gerçekleştirdi. Bu da askeri alanda elde ettiğimiz kabiliyetlerin farklı alanlarda uygulamalar bulunarak da yine ülke ekonomimize sektör olarak katkı yaptığımızın göstergesi.
– Geçen yıl bölgesel olarak en fazla ihracatı Avrupa’ya yaptık ve en çok sözleşmeyi Avrupa bölgesi ile imzaladık. En fazla ihracat yapılan 10 ülkenin 5’i de Avrupa ülkesi.
– En fazla ihracatı yapılan ürünler, insansız hava araçları, akıllı füzeler, mühimmat, kara araçları, silah kuleleri, askeri gemiler, uçak ve helikopter yapısalları, sportif silahlar ile radar ve simülatörlerler.
– ASELSAN, yabancı sivil bir eğitim uçağına, aviyonik ihraç etmek üzere sözleşme imzaladı. Bu büyük bir başarıydı.
– Uzun menzilli hava savunma sistemlerimiz ilk kez yabancı ülkelerin envanterine girmeye başladı. Artık, hava savunma sistemi ihraç eden bir ülke konumuna geldik.
– Geçen yıl, NATO projelerine en fazla başvurduğumuz, projelere ortak olmaya çalıştığımız bir yıl oldu. Bu yıl da NATO ile daha fazla görüşmelerimiz olacak. Perşembe günü Brüksel’de NATO Genel Sekreteri ile bir toplantımız olacak. NATO’da görev yapan farklı düzeydeki yetkililerle de gün boyu toplantılarımız olacak. Türkiye’nin üretim kapasitesini, dinamizmini, alt yapısını, savunma sanayiindeki gelişimini NATO ortaklarımıza daha iyi anlatıp Türkiye’nin önemli bir fırsat olduğunu dile getireceğim.
-Otonom sistemlerin dünyada etkilerini görüyoruz; havada, karada, denizde… Kamikaze sistemlerin yine havada, karada, denizde; sahada çok çok kullanıldığını. Bunlar için ihtiyacı karşılayabilecek ve sahada çok hızlı bir şekilde seri üretim altyapısını destekleyebilecek ve oyun değiştirici yeni yaklaşımlarla, yeni doktrinlerle sahada kullanılmasını sağlayacak çalışmalara devam edeceğiz.
– Özellikle harp sahasında, karar alma mekanizmalarını destekleyici faaliyetlerde yapay zekâdan sıklıkla faydalanacağımız çalışmalarımız olacak.
– TUSAŞ’ta GÖKTÜRK-2 Yenileme Uydumuzun Isıl modelinin test faaliyetleri başladı.
– 2025’te 200’ün üzerinde projeye odaklanacağız.
– Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle savunma sanayii kampları düzenleyeceğiz. Tüm liselerde müfredata girecek savunma sanayii dersi planlıyoruz. Üniversite kısmına gelince; Savunma Sanayii Akademiler Birliğinin 54 üyesi var tüm sektörde. Burada lisans ve yüksek lisans programları için dersler açıyoruz. Savunmasanayi 101 ve 401 derslerini açmıştık; 101 birinci sınıflar, 401 son sınıflar içindi. 102 ve 402 derslerini geçen yıl açtık. İlk açılış derslerini YÖK Başkanımızla birlikte biz yaptık. Program devam ediyor. Bunlar, üniversitelerde açılan dersler ve öğrencilerin tercih etmesiyle kredilendirilebilen dersler.
– Milli Muharip Uçak KAAN’ın 6 adet prototipi üretilecek. KAAN’ı 2028 yılı içinde teslim edeceğiz. 2029-2030 başları itibarıyla da yerli motorumuzla birlikte kullanılacak. İlk teslim edilecekler, yabancı motorlu olacak.
– Uçak gemisi, geçmiş tecrübeler kapsamında 4-5 yıl içinde göreve hazır olacak.
– Bu sene seri üretimden çıkacak en az 3 tane Altay tankını ordumuza teslim edeceğiz. Seri üretim bu sene başladı ve devam ediyor. Bununla ilgili tüm alt yükleniciler, Savunma Sanayii Başkanlığı, ana yüklenici yoğun bir şektilde çalışıyor. Bu sene inşallah artık hangi güne denk gelirse; belki bayramlarımızın bir tanesinde ilk teslimatı yaparak, bu sene içinde 3 tane teslimatı tamamlayacağımız bir yıl olacak. Talihsiz bir süreç yaşadık. Ülkemiz dışında gerçekleşen birtakım şeyler vardı; zamanı geçti ama işte maalesef ambargolar; beraber o kritik tasarımla doğrulanmış birtakım alt sistemlerin, çalışılmış sistemlerin işte günü geldiğinde parasını verseniz de alamadığınız hadiseler gibi, burada da alt sistemlerde taahhüt edilen ama verilmeyen, sağlanmayan sistemler oldu. Bunların tabii alternatif arayışlarının yapılması, yerli ve millî çözümlerin oluşturulması zaman aldı ama bu sene itibarıyla inşallah seri üretimden çıkan tankları Kara Kuvvetlerimize vereceğiz ama çok iyi bir tank. Zaten verdik biliyorsunuz iki tane, onlar test ediliyor. Artık son geri dönüşlerle birlikte seri üretim çıktıları bu sene verilecek.