Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayii ekosisteminin sürdürülebilirliğinde ihracatın önemine dikkat çekti.
Demir, “İhracat, sürdürülebilirliğin en önemli kalemlerinden biri olarak önümüzde duracak. Burada çok değişik bir strateji veya akla gelmeyen bir yön diye bir kavram maalesef yok.” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Roketsan Lalahan Tesislerinde düzenlenen basın toplantısında, sektörde proje sayısının 700’ün üzerine çıktığını, geniş bir savunma sanayii ekosistemimi ile bunu besleyen bir yapı olduğuna işaret etti.
Ekosistemin sürdürülebilirliğinde ihracatın önemine dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Demir, şöyle devam etti:
“İhracat, sürdürülebilirliğin en önemli kalemlerinden biri olarak önümüzde duracak. Burada çok değişik bir strateji veya akla gelmeyen bir yön diye bir kavram maalesef yok. Yapacağınız şey, iç piyasanızdaki kullanımla beraber yetenekleri, teknolojiyi artırmak, onu sahada ispatlamak, kullanılabilir bir ürün olarak sahaya sürmek ve ihracat marketine yönelmek. Ekosistemi genişletmek, firmalarımızın entegratör olarak rol alıp, alt yüklenici bazında çok yetkin, kabiliyetli ve maliyet avantajı sağlayabilecek alt yüklenicilere çalışması, bu konuda önemli bir faktör.”
Global Şirketler Türk Firmalarından Memnun
Prof. Dr. İsmail Demir, alt yüklenicilerin sürdürülebilirliğini sağlamlaştırma konusunda global şirketlere hizmet vermelerini örnek gösterdi.
“Bu konuda Türkiye’de mevcut kabiliyetler çerçevesinde bizimle iş birliği yapan, Türkiye’ye imalat veren veya Türkiye’deki şirketleri kendi tedarik zincirinin bir parçası olarak kullanan global şirketlerin, onların performansından çoğu zaman çok memnun olduklarını görüyoruz. Bu da bizim için bir ümit ışığı” diyen Prof. Dr. Demir, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunu artırmak için de EYDEP benzeri programlarla ekosistemdeki oyuncularımızın kabiliyetlerinin yerli yerinde olması, eksikleri varsa bunların giderilmiş olması, dünya pazarına çıktıklarında gerek ürün gerek ortak gerek alt yüklenici olarak kendi yetkinliklerinin ve yeteneklerinin muhataplarını etkileyecek seviyede olması önemli. Bu da alt yapınızın kuvvetlendirilmesiyle alakalı. Bunu yaptığımız gün, bu alt yapı sadece Türkiye’de iç piyasaya çalışan değil dünyaya çalışan bir yapıya sahip olacak. Bu da bence sürdürülebilirliğin ana temellerinden birisi.”
(Haber: Korhan GÜMÜŞTEKİN-OSTİM)