Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN Türk’te yayınlanan Akıl Çemberi programında Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar ve program sunucusu Başak Şengül’ün sorularını cevaplandırdı.
Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayisinin milli bir konu olduğuna dikkat çekti:
“Savunma Sanayii Milli Bir Konudur. Her Görüşten, her yaklaşımdan insanın bunu bir milli mesele olarak görüp, desteklemesi gerekir. Ne olursa olsun. Bütün derinliğiyle milli bir meseledir; asla dezenformasyon ve çeşitli tartışma konuları yapılmamalı. Haklı, bilgiye dayanan, yerli yerinde her türlü eleştirinin başımın üstünde yeri var. Bizi düzeltir, kendini sorgulamaya getirir. Biz kendimizi sorgulamaya çalışıyoruz ama bu konu mübalağaya giriyorsa, iftiraya giriyorsa, bilgisizliğe dayanıyorsa gerçekten yazık oluyor ve milli bir davaya zarar veriyor.”
Bu alanda irade ortaya koymanın önemini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Demir, şöyle devam etti:
“Burada iradeyi dedik ve bu ‘yapabiliriz’ inancının artık yerleşmesi ve bu yönde vazgeçmeden, durmadan devam edilmesi gerekiyor. Bakın burada, adım adım gitmekten bahsediyorum ya, merdiveni çıkmayı durursanız sizi geçerler, daha sonra tekrar arkadan koşmak zorunda kalırsınız. Biz arkadan koşmak istemiyoruz. Şu anda bazı şeyleri arkadan koşuyoruz doğru ama bazı konuları ön almamız gerekiyor; ön alıyoruz ve başka bir şey daha, belli alanlarda Türkiye’nin artık en iyi olması gerekiyor. Hani diyoruz ya yüzde kaç yerli? Tamam, bu bir kavramdır ancak ben şuna çevireyim bunu, hangi alanlarda biz en iyiyiz ve en iyi olmaya oynuyoruz? Her alanda olamaz ama size büyük avantaj sağlayıcı bazı alanlarda biz en iyi olmalıyızı hedef olarak koymanız gerekiyor. Bu mümkün.”
Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin geliştirdiği çeşitli irtifalardaki hava savunma sistemleri hakkında da bilgi verdi:
“Hep S-400 ayarında bir şey nasıl yapacağız diye bir şey soruluyor ya, bu yolculuk işte S-400 ve daha iyisine doğru evriliyor. Olacak. Yani bugün Fransa ile İtalya’yı konuştuğumuz SAMP-T ayarında bir şeye gelmiş, yaklaşmış durumdayız. Sistemler test edile edile; çünkü bizim kafamızın rahat olması lazım. Bir ürünü kuvvetimize verdiğimizde onun artık tüm şartlarının çalışıyor olması gerekiyor. Mesela bizim Hisar A+’lar, O+’ları kaç tane test yaptık biliyor musunuz arka arkaya? Bu da testlere başladı, inşallah envantere girecek.”