Türk savunma sanayisi Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler (GHOST) Çalıştayı ile 2050’lerin muharebe şartlarına nasıl hazırlanılacağını çalıştı.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliğe ASELSAN, TÜBİTAK, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN ve STM firmaları katıldı.
GHOST Çalıştayı kapsamında geleceğin harekât ortamının resminin çizilerek, yeni teknolojilerin ortaya çıkarılması amacıyla bir de yarışma çağrısı açıldı.
Sıra dışı fikirlere ve hiç akla gelmemiş hayallere açık olan yarışmaya Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, savunma sanayii firmaları çalışanları ve araştırma üniversitelerinde görev alan akademisyenler katılabilecek.
Yarışmayla Türk savunma sanayii için hayal edilen konseptlerin hayata geçirilmesi planlanıyor.
Yarışma için başvurular 12 Haziran 2023 tarihine kadar sürecek.
İlk aşama sonuçları Temmuz ayı içerisinde açıklanacak.
İkinci aşamaya geçmeye hak kazanan kurgu sahiplerine eğitim ve tekrar senaryolarını gözden geçirmeleri için fırsat verilecek.
İkinci aşama sonuçlarıysa Eylül ayında yapılacak olan Ödül Töreni ile açıklanacak.
En iyi altı kurguya ödül verilecek.
Bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanan çalıştay kapsamında Kasım ayı içerisinde en iyi kurgulardan konseptlerin belirleneceği, bu konseptlerin çoklu parametreli simülasyonlarla zenginleştirilerek teknoloji konularının çıkarılacağı teknoloji belirleme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, çalıştayda yaptığı konuşmada, GHOST’u Türk savunma sanayinin ufkunun ulaştığı noktayı göstermesi açısından önemli gördüğünü söyledi.
Prof. Dr. Demir şöyle dedi:
“Üniversitelere ve sektörümüze burada önemli görevler düşüyor. Çok geniş bir iş birliği ortamı oluşturmalıyız. Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler Çalıştayı Türkiye Yüzyılı vizyonuna büyük katkı sunacak. Bize geniş bir vizyon sunacağına inandığım bu projenin geniş bir yol haritasıyla devamının gelmesini diliyorum.”
“Gelecek şimdi başlar” temasıyla gerçekleştirilecek GHOST ile ayrıca geleceğin harekât ortamının hayal edildiği kurgulardan, oyun değiştirici konseptlere, çığır açıcı yeni teknolojilere, oyun değiştirici ürünlere ve sahada taktik üstünlüğe ulaşılması hedefleniyor.
Böylece Türk savunma sanayii için 2050 sonrasındaki harekât ortamına ışık tutacak kurgular ve konseptler oluşturulacak.
Yarışma için oluşturulacak hakem heyeti, senaryoları konsepte dönüştürülebilirlik, teknolojiye uyarlanabilirlik, olabilirlik, yenilikçilik/öngörülemezlik, geleceğe etki/meydan okuma kapasitesi, kurgu bütünlüğü ve tutarlılığı ile ortam tasviri gibi kriterlere göre değerlendirecek.
GHOST ile son günlerde TCG ANADOLU, HÜRJET, KAAN, KIZILELMA gibi milli ürünlerle dünya markası haline gelen Türk savunma sanayii ekosisteminin çığır açıcı teknoloji sahipliği ile oyun kurucu olarak geleceğe hazır hale getirilmesi amaçlanıyor.
3 Mayıs 2023’te Ankara Merkez Orduevinde gerçekleştirilen Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler Çalıştayı Tanıtım Toplantısına Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, STM Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Özgür Güleryüz, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş ile TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay’ın yanı sıra; Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, firmalar, araştırma enstitüleri ve üniversite temsilcileri de katıldı.