Almanya’nın özellikle son yıllarda Türkiye’ye karşı uyguladığı siyasi, askerî ve ekonomik politikalar doğal olarak Türk milleti üzerinde olumsuz etkiler oluşturdu.
Dünyadaki gelişmeler ise bir süredir NATO faaliyetleri dışında pek fazla bir araya gelmeyen “Eski ve Köklü” iki müttefik silahlı kuvvetleri yine birbirine yakınlaştırmaya başladı.
Almanya Federal Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Carsten BREUER, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin GÜRAK’ın resmî davetlisi olarak Ankara’yı ziyaret ediyor.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, konuğunu Genelkurmay Karargâhı’na gelişinde askerî törenle karşıladı.
Törenin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin GÜRAK ile Almanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Carsten BREUER baş başa görüştü; ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Konuk Komutan ve beraberindeki heyet daha sonra Millî Savunma Bakanlığına geçti.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Almanya Federal Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer’i kabul etti.
Kabulde Orgeneral Metin Gürak da yer aldı.
Kabulde, heyetler arası görüşme de yapıldı.
Türk-Alman ilişkilerinin geçmişine kısaca bakıldığında, askerî ilişkilerin Prusya dönemine kadar uzandığı görülüyor.
Prusya, 1713-1867 yılları arasında Orta Avrupa’da hüküm süren bir Alman devleti.
Osmanlı Dönemi’nde orduyu modernleştirmek için çabalayan III. Selim’in isteğiyle Prusyalı albay von Goetze, Türk topçu birliklerini denetlemiş; Kapıkulu askerini kaldırıp modern bir ordu kurmayı hedefleyen II. Mahmut da Prusya ile temasa geçmişti.
Bu dönemden (1789-1839) sonra Sultan Abdülhamid ile devam eden Türk-Alman askerî ilişkileri sürekli gelişti ve her iki ülke bu ilişkiden (doğal olarak) kendi politikaları çerçevesinde yararlanmaya çalıştı.
Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya’dan önemli miktarda silah mühimmat tedarik etti.
Başarısızlıkla sonuçlanan Balkan Savaşlarından sonra Osmanlı Devleti Almanya’dan yine askeri uzmanlar talep etti.
General Otto Liman von Sanders’in başkanlığındaki bir Alman askeri heyet, Osmanlı Devleti’ne gitti ve bu ziyaretin ardından Osmanlı Devleti üzerindeki Alman nüfuzu her alanda arttı.
Birinci Dünya Savaşı’nda iki ülke İttifak yaptı; müttefik olarak pek çok cephede birlikte mücadele etti.
Çanakkale Savaşları sırasında bölgenin savunmasını üstlenen 5’inci Ordunun Komutanı da Otto Liman von Sanders idi.
Alman askerleri, Çanakkale’ye işgal için gelen İtilaf Devletleri donanmasına Boğaz’ı dar eden Mehmetçikle omuz omuza savaştı ve Alman ordusu da şehit düşen Mehmetçikler gibi çok sayıda asker kaybetti.
Almanya, geçmişte Türk işçilere de kapılarını açtı.
Hâlihazırda milyonlarca Türk, Almanya’da yaşıyor, çalışıyor ve birçoğu Almanya vatandaşı olarak bu ülkeye önemli katkı sağlıyor.