Meteksan Savunma tarafından üretilen Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) MİLSAR’ın kabul testleri sürüyor.
Meteksan Savunma Radar Sistemleri Program Direktörü Serkan Çak, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“MİLSAR, Savunma Sanayii Başkanlığımız bünyesinde gelişmiş olduğumuz SAR özellikli bir arama radarı. Kabul sürecini 1-2 ay içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Arama özelliği olarak gerek yer hedefleri gerek kara hedefleri gerek deniz ve hava hedefleri olmak üzere çeşitli hedef tiplerine karşı kullanıcısına 360 derece bir farkındalık sunmakta.”
Çak, SAR görüntüleme özelliği ile her hava şartında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilebileceğinin altını çizerek, “Bunun ötesinde SAR görüntüleme özelliği ile bulut üstünde, her türlü hava şartında yüksek çözünürlüklü görüntü almaya da imkân verirken gerek keşif, gözetleme, taarruz görevlerinde yine silahlı kuvvetlerimize önemli bir kuvvet çarpanı olarak güç katacaktır diye tahmin ediyoruz. Kabulleri 2021 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz radarımızın yerli İHA sistemlerimizde hatta insanlı keşif uçaklarımızda kullanılabilir olduğunu değerlendiriyoruz. Yurt dışı satış potansiyelini de oldukça yüksek görüyoruz” dedi.
SAR hakkında bilgi veren Çak, “Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) aslında yeni bir teknoloji değil. RF sinyali ile normal optik görüntülerin benzer şekilde RF sinyalinin arazi üzerinden yansıması ile sabit hedeflerin görüntülenmesini her türlü hava şartında sağlayan bir teknoloji Oldukça düşük çözünürlüklerle başlayan bu teknoloji, 500 feet gibi, günümüzde metre altına kadar düştüğü için artık optik sistemlerle elde ettiğiniz bir takım istihbari bilgileri artık SAR teknolojisiyle de elde edilebilir hale geliyorsunuz. Bu da size aslında operasyonel olarak bir üstünlük sağlıyor. Çünkü hava şartlarından bağımsız görüntüleme yapabiliyorsunuz. Bunu arama özelliği ile birleştirdiğinizde operasyonel ortamda hem sabit hem hareketli hedefleri takip eder hale geliyorsunuz. Üstün tarafı aslında bu SAR özelliğinin” şeklinde konuştu.
SAR, 7 kilometrelik bir genişlikte uçuş boyunca görüntü elde etme şansı sağlıyor.
Çak konuya ilişkin olarak, “Geniş alan gözetleme perspektifine uygun bir yapısı var. Hava platformunun hareket ettiği süre boyunca geniş bir alanda, bizim radarımızda bu 7 kilometre kadar, 7 kilometrelik bir genişlikte uçuş boyunca görüntü elde etme şansı sağlıyor. Görüntüye eğer havada dönüşürse işleme gücünüz de yeterliyse çok hızlı istihbari bilgiye dönüştürebiliyorsunuz. İlk sistemlerde bunlar işleme güçleri düşük olduğu için yerde offline olarak yapılıyordu. Ancak bizim radar sistemimizde bunlar online olarak yapılabiliyor. Görüntü alınırken aynı zamanda canlı olarak görüntü üretiliyor ve yer kontrol istasyonuna hızlı bir şekilde aktarılıp istihbari bilgiye dönüşümüne katkı sağlıyor” dedi.