Savunma ve havacılık alanında Türkiye’nin başarıları konuşulmaya devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşında oyun değiştiren teknolojiler dünya basınının da gündeminde.
Sektörün son derece önemli buluşması SAHA EXPO, 57 ülkeden 250 yabancı ve 750 yerli firmayı bir araya getirmeye hazırlanıyor.
Geçen yıl 18.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO, bu yıl 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde fiziki olarak 30.000 profesyonel ziyaretçiyi hedefliyor.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, fuara ilişkin olarak İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, SAHA İstanbul’un, bir yandan SAHA EXPO için hazırlıklarına devam ederken kısa süre önce Dünya Uzay Federasyonuna, hemen ardından da EAQG’ye (Europen Aerospace Quality Group) kabul edildiğini; bu gelişmelerin Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayindeki uluslararası konumunu daha yukarıya çıkarması açısından çok önemli olduğunu söyledi.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı 25 Ekim’de kapılarını açacak ve 750 yerli, 250 yabancı firmayı bir araya getirecek.
Fuarda havacılık, denizcilik ve uzay sektörlerinde stratejik öneme sahip birçok ürün ilk kez tanıtılacak.
SAHA EXPO, 816 üye firma ve 23 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edildi.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, SAHA İstanbul’un 2015 yılında kurulduğunu ve 2022 yılına kadar güçlü bir büyüme süreci yaşadığını belirterek, şunları söyledi:
“SAHA İstanbul, Avrupa Kümeler Birliğinin en büyük kümelenmesi haline geldi. 25 üniversite ve 816 firma ile Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak karşınızdayız. SAHA EXPO’yu da bu hüviyetle yapıyoruz. İlk fuarımızı 2020 yılında 135 firma ile yaptık. 2020 yılında yapacağımız fuar pandemi nedeniyle dünyanın ilk sanal savunma sanayi fuarını yaptık. Bu fuarımız çok ilgi gördü. 120 binin üzerinde ziyaretçi katıldı. 27 binin üzerinde yabancı giriş oldu. Fuarda 744 tane online görüşme odası vardı. 32 bin 800 tane görüşme yapıldı.”
2021 yılında fuarın hibrit olarak düzenlendiğini hatırlatan İlhami Keleş, 2021 yılında önce fiziki sonra sanal fuar olarak gerçekleştirdiklerini ve fiziki fuarda farklı bir konsept denediklerini hatırlattı.
“O fuarda özneler KOBİ’ler oldu. Büyük firmalar KOBİ’lerle ilişki geliştirmeye yoğunlaştılar. 481 firma bu fuara katıldı. 4 salonda fuarı icra ettik.” diyen Keleş, savunma sanayi alanındaki gelişim süreciyle fuarların amaçlarının da değiştiğini vurguladı.
İlhami Keleş şöyle devam etti:
“Türkiye eskiden pazar bir ülkeydi. Türkiye, mal satmak için fuarlarına gelinen bir ülkeydi. Savunma Sanayi alanında gerçekleşen gelişmelerle olayın yönü değişti. Yabancı firmaları Türkiye’ye, katılımcı 57 ülke ile temasa geçmesi için getiriyoruz. Yabancılar bizim firmalarımız ile iş geliştirsinler diye gelsinler istiyoruz. Bu fuar artık Türkiye için yeni nesil bir fuar. Bu fuarda firmalarımız dışarıya mal satacak. Yabancılar kendi aralarında iş geliştirecek. Bu fuarda dünyada hiç bir fuarda olmayan bir hizmet vermek istiyoruz. Önümüzdeki hafta başından itibaren her firmaya özel fuar istihbaratı dağıtacağız. Firmalara özel analizler vereceğiz. Yani firmalara danışmanlık hizmeti vermiş olacağız. B2B portalını açacağız. Gönderdiğimiz analizler çerçevesinde firmalar birbirlerinden görüşme taleplerini oluşturacaklar. Fuar takvimlerini birlikte yapacaklar. Yerli yabancı tüm firmaların ticaret yapmasını sağlayarak bu fuarı daha çekici hale getireceğiz“.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, bu yıl da fuarın hibrit olarak icra edileceğini belirterek, “Fuarımız 01 Kasım 2022 – 01 Şubat 2023 tarihleri arasında Metaverse evreninde yapılacak. Bir şekilde fuara katılamayacak kişiler böylelikle fuara katılım sağlayabilecek, ürünleri görebilecek ve canlı toplantılar yapabilecek. Burada da yine dünyada bir ilki yapıyoruz. Dünya markası olma iddiasını ortaya koyarken altı boş bir iddia olarak ortaya koymuyoruz. Hizmetlerimizle, iş yapış tarzımızla, fuarcılığa getirdiğimiz yeni yaklaşımlarla, teknolojik birikimimizle dünya markası olma iddiamızı ortaya koyuyoruz.” diye konuştu.
Fuarın sadece son gün halka açık olacağını bildiren Keleş, 18 yaşından büyük kişilerin fuarı ziyaret edebileceğini sözlerine ekledi.
Basın toplantısında verilen bilgiye göre bu yılki fiziki fuarda sergi salonları çok farklı bir bakış açısıyla, şehircilik mantığıyla, Türkiye’nin en iyi mimarlık ofislerinden biri tarafından, fuar dünyasında daha önce görülmemiş “İpek Yolu” tarzında tasarlandı.
SAHA EXPO 2022’nin yeni planlama sanatı, stantlara erişimi kolaylaştıracak, ziyaretçilerin sorunsuz bir şekilde gezmesini sağlayacak ve katılımcı markalama fırsatlarını en üst düzeye çıkartacak.
Geniş kapsamlı bir eko-sistemi kapsayan SAHA EXPO Fuarı, küçük işletmelere ve Startup şirketlere, büyük şirketlerin yanı sıra kendilerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı verecek.
Fuar süresince uluslararası paneller ve imza törenleri gerçekleştirilecek.
SAHA Girişim programı kapsamında girişimciler, fuar süresince sundukları projelerle kendilerini tanıtırken, birçok sanayici ve yatırımcı ile tanışma fırsatı bulacak.
Bu yıl 6 salonda, 60.000 m2 alanda gerçekleştirilecek olan ve 30.000 profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuarda 10.000 civarında B2B, B2G ve G2G görüşmelerinin yapılacağı tahmin ediliyor.
Fiziki serginin ardından, SAHA EXPO METAVERSE, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin, avatarları ile sergiyi ziyaret etmelerine ve projeleri incelemelerine olanak sağlayacak.
– 57 ülke
– 1 başbakan, 8 bakan
– 119 resmi, 110 ticari delegasyon üyesi
– 83 yabancı firmanın stantlı katılımı
– 36 ülkeden 597 askeri ve sivil delegasyon
– 10 bin civarı B2B görüşme