Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, açılış törenindeki konuşmasında, SAHA Expo’nun, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük sanayi inisiyatifleri arasında olduğunu söyledi.
“Bu Fuar, savunma sanayiinde kat ettiğimiz mesafeyi ortaya koyan önemli bir organizasyondur.” diyen Millî Savunma Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“SAHA EXPO; savunma sanayi alanındaki bağımsız üretim gücümüzü, potansiyelimizi ve yeteneklerimizi uluslararası bir platforma taşırken, bölgesel ve küresel iş birlikleri için de kıymetli bir zemin oluşturmaktadır. Fuar ayrıca, tüm paydaşlara sektördeki gelişmeleri takip etme fırsatı sunmakta, potansiyel tedarikçilerin yeni ürün ve teknolojilerini değerlendirme imkânı sağlamaktadır. Şüphesiz ki organizasyon süresince yapılacak görüşme ve anlaşmalar; bir yandan ülkeler arasındaki stratejik iş birliklerini artıracak, diğer yandan da savunma sanayi sektörümüzü büyütmeye devam edecektir.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ise son yıllarda yaşanan küresel krizler ve çatışmaların artışıyla savunma harcamalarının dünya genelinde yükseldiğini belirtti.
Savunma sanayisinde yerlilik oranının %20’den %80’lere çıkarıldığını belirten Kacır, sektörün inovatif araştırma ve geliştirme çalışmalarına yaptığı yatırımlarla daha da güçlendiğini söyledi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de fuara katılan yabancı ülke savunma bakanlarına, yardımcılarına, komutanlara ve delegasyonlara teşekkür etti.
Görgün, “Savunma sanayii alanında faaliyet gösteren tüm firmalarımızın sizlerle uzun soluklu ve sürdürülebilir iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, bizlerin de bunu destekleyeceğini ifade etmek isterim.” dedi.
Türkiye’nin savunma sanayiinin yerli ve millî sistemlerle ve teknolojilerle geliştirilmesi için ekosistemlerinfeki tüm paydaşlarla birlikte var güçleriyle çalıştıklarını kaydeden Görgün, Savunma sanayiinin son yıllardaki atılımıyla, platform ve silah sistemlerinin tasarımı, geliştirmesi ve üretilmesinde önemli bir seviyeye geldiğini ifade etti.
Prof. Dr. Haluk Görgün, şöyle devam etti:
“Bazı alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerindeniz; birçok alanda da rekabetçi ürünler geliştiriyoruz. Bugün, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilip üretilen yerli ve millî ürünlerimiz, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarında hem de yurt içi ve yurt dışındaki harekâtlarında başarıyla kullanılıyor hamdolsun. Hiç şüphe yok ki bu büyüme Türk savunma sanayii ürünlerinin dünya savunma pazarında muteber bir marka hâline gelmesinin tezahürü olup savunma sanayii ekosistemimizin yaptığı çalışmalarda elindeki tüm kaynakları doğru ve verimli bir şekilde kullanmasından kaynaklanmaktadır.”
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da 17 Mart 2015’te kurulan SAHA İstanbul’un amacının yerlilik oranını arttırmak, kritik teknolojileri Türkiye’ye kazandırmak ve uluslararası rekabet gücünü yükselterek güçlü bir ekosistem ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.
Bayraktar, şöyle dedi:
“Bugün, 27 üyeden 1200’e aşkın şirkete, 29 üniversiteye ve 45 şehre yayılmış bir ağa ulaştık. SAHA İstanbul’un gücü, çeşitliliğinde yatıyor. 52 farklı sektörden üyelerimiz, savunma ve havacılık ekosisteminin her halkasını tamamlıyor. Bu çeşitlilik, karşılaştığımız her zorluğa inovatif çözümler üretmemizi sağlıyor. Üye profilimize baktığımızda, KOBİ’lerden büyük şirketlere, üniversitelerden kamu kurumlarına kadar geniş bir yelpaze görüyoruz. SAHA İstanbul’un misyonu sadece bir araya getirmek değil, sektördeki koordinasyonu sağlamaktır. Şirketlerimizi kritik ürünler üretmeye motive ediyor, yeteneklerini değerlendiriyor ve bu yetenekleri sistem ve alt sistem üretimlerinde kullanıyoruz. Projelerimiz üye şirketlerimizin kapasitelerini geliştirirken aralarındaki ticari ilişkileri de güçlendiriyor, yurt içi ve yurt dışı pazar geliştirme faaliyetlerine katkı sağlıyoruz. Bu yaklaşım, savunma ve havacılık ekosistemini bir bütün olarak ileriye taşıyor. İş birliğini kolaylaştırarak, yıkıcı teknolojiler geliştirerek ve küresel ihtiyaçlara cevap vererek endüstriyi şekillendiriyoruz. Yerli üretim kabiliyetlerimizi pekiştirirken, global pazarda da söz sahibi oluyoruz.”
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarı açılışı yapıldı.
Büyüyen oranlar paralelinde 90 bin metrekareye çıkarılan fuar alanında bu yıl
• 120 ülkeden 1.478 firma,
• 178 yabancı alım heyeti,
• 48 ülkeden, 24’ü bakan düzeyinde olmak üzere, 95 heyet ve 374 resmi heyet üyesi katılıyor.
Fuar kapsamında,
• 200’den fazla imza töreni,
• 300’den fazla ürün lansmanı yapılacak.
İmzalanacak sözleşmeler ve görüşmelerde 6 milyar doların üzerinde iş ilişkisine ulaşılması bekleniyor.